Ердоган: Ако докажат, че купуваме нефт от \"Ислямска държава\", ще си подам оставката

Русия разполага с данни, които потвърждават, че Турция купува нефт от ИД

Ердоган: Ако докажат, че купуваме нефт от \

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред репортери, че ако има доказателства, че Турция купува суров петрол от терористичната групировка "Ислямска държава", ще подаде оставка.

„Сега ще направя сериозно изявление. Ако бъдат открити доказателства (за търговията с нефт от ИД), то благородството на нашата нация ще поиска от мен да напусна поста си“, заяви Ердоган на пресконференция в рамките на срещата на върха в Париж.

Турският лидер коментира, че обвиненията, че страната му участва в закупуването на петрол от ИД в Сирия са "неприемливи", предава Интерфакс.

Това изявление бе направено от Ердоган, след като руският президент Владимир Путин заяви пред репортери: "Сега имаме допълнителни данни, които потвърждават, за съжаление, че на местата, от които се добива петрол, контролирани от "Ислямска държава" и от други терористични организации, в голямо количество и промишлени мащаби нефт, отива на територията на Турция. "

„Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция“, заяви още руският президент. По думите му нефтът се превозва към пристанищата, откъдето се товари на танкери. „Защитата на туркмените (сирийските) е само предлог“, убеден е той.

В същото време, турският президент заяви, че в отговор на санкциите на Русия срещу Турция, той ще действа "с търпение и без емоция."

Проблемът в руско-турските отношения се появи, след като турските военновъздушни сили свалиха руския Су-24 бомбардировач над територията на Сирия. Ердоган отказа да се извини за инцидента на руската страна.

В същото време САЩ и Западът настояват за приемането на мерки от страна на Турция и Русия за намаляване на нивото на напрежение между тях.

Коментари: 0