ЕС даде финално одобрение за Brexit след 2 дни

След гласуването евродепутатите запяха традиционна шотландска песен за сбогом

ЕС даде финално одобрение за Brexit след 2 дни

Снимка: БТА

Автор: Цветан Петров
Европейският съюз даде финалното си одобрение за законопроекта за Brexit, който предвижда Великобритания да напусне Блока на 31 януари. 621 депутати в Европейския парламент гласуваха със „За“, 49 бяха „против“, а 13 се въздържаха да гласуват. След вота присъстващите в залата започнаха да пеят Auld Lang Syne – традиционна шотландска песен за сбогом.

Утре пък ще бъде проведена кратка закриваща сесия на ЕП, която ще бъде последната за 72-мата британски евродепутати. Предстои техните мандати в парламента да бъдат преразпределени между останалите страни членки на ЕС. От февруари пък общият брой на евродепутатите ще бъде намален от 751 досега на 705 занапред.За евродепутати от държави, които предстои да се присъединят към ЕС, ще бъдат запазени 46 места от освободените от британците мандати. Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави. Това не засяга България и нашата страна ще запази броя от 17 евродепутати.

Ако днес евродепутатите съберат необходимото мнозинство за одобряване на споразумението с Великобритания, то ще влезе в сила при одобрение с квалифицирано мнозинство "на подпис" от Европейския съвет.

Процедурата трябва да приключи до 31 януари, когато знамето на Великобритания пред ЕП ще бъде свалено и отнесено в Музея на европейската история. С настъпването на 1 февруари ще завърши британското членство в ЕС.


Снимки: БТА
Коментари: 0