ЕС дава 10 млн. евро за добив на енергия от морските вълни

Подводен апарат край брега преобразува енергията в електричество

ЕС дава 10 млн. евро за добив на енергия от морските вълни
4811 ~ 1 мин. четене

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще инвестира 10 милиона евро в AW-Energy – млада стартъп компания от Финландия, която разработва “WaveRoller” – технология за добив на енергия от морските и океанските вълни. Субсидията ще ускори разгръщането на технологията за вълнова енергия из Европа. Това е първият проект, подкрепен по програмата InnovFin за демонстрационни проекти.

AW-Energy е разработила подводен апарат за крайбрежен монтаж, който преобразува енергията на вълните в електрическа. През 2012 г. компанията инсталира три 100kW демонстрационни модула, свързани към електропреносната мрежа, в близост до Пенише в Португалия. Силната подкрепа на местната общност и общината изиграха съществено значение за проекта, предаде Green Tech. Прогресивният подход постави Пенише на картата на света като един от най-интересните центрове за развитие на вълновата енергия, привличайки мнозина енергийни разработчици.

Подкрепата на ЕИБ ще помогне на младата компания да продължи по пътя на комерсиализация на технологията WaveRoller. AW-Energy е на път да се инсталира 350kW устройство – в пълен мащаб – в същата област в Португалия. Компанията е установила търговски контакти в шест страни и има за цел да продаде над 50 подобни инсталации в следващите четири години.

Подкрепи Economic.bg