ЕС и НАТО ще действат заедно срещу тероризма и кибер заплахите

Двете организации работят върху 40 общи проекта в 7 области

ЕС и НАТО ще действат заедно срещу тероризма и кибер заплахите

Снимка: NATO

3668 ~ 2 мин. четене

Европейският съюз и НАТО засилват сътрудничеството си в 7 области. Те ще действат заедно в борбата срещу тероризма, хибридните и кибер заплахите, както и укрепването на морската сигурност.

Това обявиха на съвместна пресконференция върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Двете организации приеха пакет от 40 проекта за практическо сътрудничество. „Поставяме началото на нова ера в отношенията между двете организации. Реализацията на тези проекти започва утре и държа да подчертая, че всички членки на ЕС са изключително доволни от резултатите на работата с НАТО”, заяви Могерини.

Двете организации ще работят с уважение към различията си и при спазването на независимостта за взимането на решения. Загърбваме някои от призраците на миналото, подчерта Могерини. Според нея се наблюдава пълно единство между държавите от двете организации, на основата на общите интереси.

НАТО и ЕС бяха създадени след световни войни, донесоха мир на континента, на основата на споделени ценности, посочи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Приспособяваме се към новите предизвикателства в полето на сигурността. Нито една от двете организации няма всички необходими способности да се справи с предизвикателствата днес, посочи той.

Сигурността на Европа и Северна Америка е взаимосвързана, укрепването на партньорството ни е по-важно отвсякога. Приветстваме решението за укрепването на европейската отбрана, заяви Столтенберг. Имаме нужда от силни институции. Уверен съм, че САЩ ще останат обвързани с НАТО и общата сигурност, допълни той.

Световният ред, установен от международни правила, е подложен на изпитание за устойчивост, коментира Могерини. Европа има лостовете и мъдростта, натрупана с времето, за да преодолее настоящите предизвикателства. Досега не е имало подобно припокриване на кризи, отбеляза тя.   

Подкрепи Economic.bg