ЕС иска споразуменията за Brexit да са обвързани със санкции

ЕК е предложила възможност да бъдат налагани еднократна глоба или неустойка на нарушителя

ЕС иска споразуменията за Brexit да са обвързани със санкции

Снимка: БТА

828 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз иска всяко споразумение с Великобритания около Brexit да включва възможни санкции за евентуални нарушения на всяка от страните, обяснява Bloomberg. На заседание в понеделник Европейската комисия е предложила бъдещи спорове между ЕС и Великобритания да бъдат решавани чрез арбитражен трибунал с възможност да бъдат налагани еднократна глоба или неустойка върху нарушаващата споразумението страна.

Обвинената в нарушение на сделката страна ще разполага с разумен период, в който да се съобрази с обвиненията и да преустанови действията си, смятани за неправомерни, или да се изправи пред възможността да бъде глобена. Ако страната нарушител не изплати наложената като глоба сума в рамките на един месец или извърши плащането, но остане в нарушение в следващите шест месеца, другата страна може да преустанови части от споразумението.

Намеренията на Европейската комисия подчертават важното значение на взаимоотношенията на Великобритания с 27-те страни от ЕС след Brexit – като се започне от финансовите услуги до защитата на личните данни. Изпълнителната власт на ЕС се подготвя да договори споразумение след Brexit, което ще влезе в сила след преходен период от поне 11 месеца, през който ще се запази икономическото статукво.

По-рано британският премиер Борис Джонсън обеща да отхвърли всяко удължаване на преходния период след 2020 г. и да се освободи от регулаторния правилник на блока колкото е възможно по-скоро.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 януари.

Коментари: 0