ЕС изостава технологично от САЩ и Китай заради липса на 10 млрд. евро

Блокът има амбицията да догони двете водещи икономики, но парите не стигат

ЕС изостава технологично от САЩ и Китай заради липса на 10 млрд. евро
992 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Опитите на Европейския съюз да настигне Китай и Съединените щати в изкуствения интелект и блокчейнa се препъват в инвестиционен дефицит от около 10 млрд. евро (12 млрд. долара) годишно. Това сочат изчисленията на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Според тях двете най-големи икономики заедно генерират над 80% от 25-те милиарда евро годишни инвестиции във въпросните водещи технологии, докато блокът от 27 държави е допринесъл само с 1.75 млрд. евро, или 7% от обща сума.

AI и блокчейн отдавна са сочени като едни от водещите стълбове за развитието на бъдещата икономика. Сега неговият потенциал може да бъде преоткрит и в силно засегнатите от пандемията сектори, като финансови услуги и здравеопазване. Затова не е изненада, че основният кредитор на ЕС обръща внимание на технологиите, които може да повишат икономическата устойчивост на блока.

Компаниите и правителствата в Европа инвестират значително в AI и блокчейн в сравнение с други водещи региони и стана ясно, че Европейският съюз се бори да превърне своите научни постижения в бизнес приложения и икономически успех“, се казва в доклада на банката.

Проучването показва, че бизнес средата като цяло има силен потенциал за конкуренция със САЩ и Китай. ЕС-27 може да се похвали с повече специализирани изследователи и добро ниво на академични проучвания. Някои държави членки се представят силно в цифровия сегмент, което показва, че регионът е в добра позиция за внедряване на технологии с изкуствен интелект и блокчейн в различни сектори.

Европа разполага и с най-големия набор от изследователи в областта на AI – с приблизително 43 064 в региона (от които 7 998 са в Обединеното кралство), в сравнение с 28 536 в САЩ и 18 232 в Китай.

Парите обаче не достигат

Анализаторите обаче изчисляват годишен инвестиционен дефицит между 5 и 10 млрд. евро и в двете технологии. ЕИБ заяви, че достъпът до финансиране може да стане по-труден в краткосрочен план в резултат на пазарните условия, което потенциално ще увеличи още повече разликата.

Схемите за подпомагане от ЕС и държавите членки могат да запълнят част от разликата, но частните пазари очевидно ще трябва да допринесат за баланса“, изтъква банката.

Сред факторите, допринасящи за недостига на инвестиции от ЕС, са ограниченият апетит на европейските фондове поради високи първоначални инвестиционни нужди, липса на знания и ограничената специализация на фондовете за рисков капитал на блока и в двете технологии.Подкрепи Economic.bg