ЕС обмисля „корона данъци“ в следващия бюджет

В новата МФР на общността се очаква да има ново перо – „собствени ресурси“

ЕС обмисля „корона данъци“ в следващия бюджет
3356 ~ 1 мин. четене

След първоначалните спорове за това как се финансира помощта в борбата с коронавируса, сега лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще се конфронтират за това дали правителствата да наложат нови данъци, за да може съюзът да финансира възстановяването от пандемията. Въпросът дали ЕС да получава част от приходите си от нови данъци („корона данъци“) е в основата на спора за това каква част от националния суверенитет трябва да бъде отстъпена на блока, пише Reuters.

Еврокомисията трябва да представи този месец предложението си за новия седемгодишен бюджет - Многогодишната финансова рамка (МФР).  Тя цели да изравни жизнения стандарт на отделните държави и да осигури инвестиции в селското стопанство, науката, образованието и меката сила на съюза по света.

Очаква се в нея да има и ново перо, т.нар. „собствени ресурси“, които са предимно нови данъци. Предложението за тях дойде още през 2018 г. с идеята, че ЕС трябва да има повече свои приходи, вместо да разчита на правителствата, част от общността. Предложението тогава обаче беше отхвърлено от правителствата. Към момента такива ресурси идват само от митнически такси, данък върху захарта и отчасти от националния ДДС.

В същото време пандемията заплашва да вкара Европа в най-дълбоката рецесия в историята и възстановяването ще е неравномерно в различните части на континента. Еврокомисията вижда това като заплаха за единния пазар и за бъдещето на съюза изобщо. „Може би такава тежка криза ще тласне Европа към разумното заключение“, отбелязва високопоставен източник на Reuters.

Коментари: 0