ЕС очаква през юни напредък за границата между двете Ирландии

Мишел Барние смята, че Брюксел и Лондон могат да се споразумеят по въпроса

ЕС очаква през юни напредък за границата между двете Ирландии

Снимка: БТА

536 ~ 1 мин. четене

Главният преговарящ за Brexit от името на Европейския съюз Мишел Барние очаква през юни Лондон и Брюксел да постигнат бърз напредък за избягване на  въвеждането на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия след Brexit, предаде Reuters.

„Що се отнася до напредъка и юни, мисля, че юни е трамплин за Европейския съвет през октомври, който ще бъде последният съвет за постигане на споразумение за напускане”, каза той на пресконференция в граничния ирландски град Дъндолк.

Барние каза също, че е уверен, че Великобритания и ЕС като цяло могат да се споразумеят да няма твърда граница между двете Ирландии. Според главния преговарящ на Брюксел постигането на споразумение за Brexit, включително за ирландската граница, „ще подготви почвата за конструктивни преговори за по-широко партньорство в бъдеще”.

ЕС предлага, ако всички други опити за избягване на твърда граница се провалят, Северна Ирландия да създаде „обща регулаторна зона” със Северна Ирландия и останалите 27 държави от ЕС (след излизането на Великобритания), което на практика да остави британския район в митнически съюз с общността.

Британският министър-председател Тереза Мей отхвърля предложението на ЕС като заплаха за конституционната и териториална цялост на Обединеното кралство. От Лондон, където все още обсъждат британската стратегия за Brexit, казват, че евентуално споразумение между Великобритания и ЕС за свободна търговия може да реши въпроса за границата между двете Ирландии.

Подкрепи Economic.bg