ЕС очаква рецесия през 2020 г.

Заради въздействието на коронавируса

ЕС очаква рецесия през 2020 г.

Брюксел

Снимка: БТА

3431 ~ 1 мин. четене
Икономиката на ЕС вероятно ще се свие с 1% през тази година в резултат на коронавируса, показва документ на Европейската комисия, но официалните лица казват, че вътрешните оценки на Комисията са по-песимистични и посочват рецесия дори от 2,5%, съобщава Ройтерс.

„Кризата COVID-19 се смята, че ще има много силно пагубно икономическо въздействие върху ЕС и еврозоната“, се казва в документа на Комисията.

„Прякото въздействие по всички канали се изчислява на намаляване на растежа на реалния БВП през 2020 г. с 2,5 процентни пункта в сравнение със ситуация, при която няма пандемия“, се казва в съобщението.

„Като се има предвид, че прогнозният растеж на реалния БВП е 1,4% за ЕС през 2020 г., това означава, че той може да падне до малко над -1% от БВП през 2020 г., със значително, но не пълно възстановяване през 2021 г.“, се казва в съобщението.

Но официални представители заявиха, че вътрешен документ на Комисията поставя въздействието на коронавируса в отрицателни 3,9 процентни пункта, а не 2,5 пункта, което ще направи рецесията още по-дълбока.

Министрите на финансите на ЕС обсъждат нови начини за справяне с икономическите щети, нанесени от епидемията, във видеоконференция в понеделник, а официалните лица заявиха, че трябва да излязат с голям координиран пакет от икономически мерки.
Коментари: 0