Съветът на ЕС одобри искания от България заем от 1 млрд. лв.

Това се случва седмица, след като правителството изтегли 5 млрд. лв. заем на международните пазари

Съветът на ЕС одобри искания от България заем от 1 млрд. лв.

Снимка: Красимир Свраков

5874 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Съветът на ЕС одобри искането на българското правителство да изтегли заем в размер на 1 млрд. лв. (511 млн. евро) по програмата на Блока, целяща запазване на заетостта - SURE. Решението на европейския орган означава, че пътят на България за тегленето на заемa - втори за последния месец – е отворен, но остава единствено Европейската комисия, от името на ЕС, да изтегли от капиталовите пазари сумата от 100 млрд. евро, която трябва да разпредели сред страните членки на Европейския съюз, пожелали финансова подкрепа.

Българският кабинет изрази желанието си да вземе заем по европейския инструмент още в началото на юни. В началото на месец август правителството одобри проекта за официалното искане, а министърът на труда и социалната политика Деница Сачева бе упълномощена да подпише документа от страна на държавата.

Припомняме, че точно преди седмица правителството изтегли 5 млрд. лв. заем на международните пазари чрез две емисии еврооблигации. С взимането на още 1 млрд. лв. заем от Европейския съюз общият му размер от месец юли насам ще формира малко над 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Така с по-стария дълг на България и очаквания икономически срив съотношението дълг/БВП за 2020 г. се предвижда да достигне дори до около психологическата граница от 30%.

Като цяло Съветът на ЕС одобри отпускането на 87.4 млрд. лв. за 16 кандидатствали страни членки. Най-големите заеми ще бъдат изтеглени от Италия и Испания - съответно по 27.4 и 21.3 млрд. евро. Останалите единадесет страни все още могат да представят исканията си за финансова помощ, ако имат такива.

Заемите по SURE са подкрепени от бюджета на ЕС и от гаранциите, предоставени от държавите членки на обща стойност 25 млрд. евро. Припомняме, че България предостави 107 млн. лв. гаранции за еврорпейския инструмент по време на втората за годината актуализация на бюджета. Европейската комисия обяви, че гаранционните споразумения с всички страни членки вече са финализирани.

Подкрепата трябва да помогне на държавите членки да финансират сериозното увеличение на публичните разходи, направени след 1 февруари 2020 г. в резултат на използването на национални схеми за стимулиране на заетостта.

Планът на ЕС е инcтpyмeнтът да фyнĸциoниpa дo 31 дeĸeмвpи 2022 г. Πo пpeдлoжeниe нa Koмиcиятa Cъвeтът нa EC мoжe дa peши дa yдължи cpoĸa нa paзпoлaгaeмocт нa инcтpyмeнтa, вceĸи път зa дoпълнитeлeн cpoĸ oт 6 мeceцa, aĸo пpoдължaвaт дa ca нaлицe тeжĸи иĸoнoмичecĸи cмyщeния, пpичинeни oт пaндeмиятa oт СОVІD-19.

Подкрепи Economic.bg