ЕС одобри ваксината на Pfizer и за юноши

Двете дози на лицата във възрастовата група 12-15 г. трябва да се прилагат с интервал от поне три седмици

ЕС одобри ваксината на Pfizer и за юноши

Снимка: БТА

768 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската агенция по лекарствата разреши използването на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и за юноши между 12- и 15-годишна възраст, проправяйки път за по-широкото ѝ приложение. Подобни разрешения вече са дадени и в САЩ и Канада, предава Reuters.

Ваксини срещу коронавирус

Подкрепата на Европейската агенция по лекарствата идва седмици след като тя започна да оценява разширяването на употребата на тази ваксина за деца на възраст между 12 и 15 години. Досега препаратът се прилагаше само на лица над 16 години.

Според агенцията са необходими две дози и във възрастовата група 12-15 г. и трябва да се прилагат с интервал от поне три седмици. Сега отделните държави членки на ЕС трябва да решат дали и кога да предложат ваксината на тийнейджърите, добавя агенцията.

Ваксинацията на деца и младежи се счита за критична стъпка към постигане на „стаден имунитет“ и контрол върху пандемията. Въпреки това, даването на ваксини на по-млади хора в богатите страни, докато много части на света очакват дози за по-възрастни и по-уязвими хора, поражда безпокойство.

През март Pfizer и BioNTech представиха данни от проучвания, показващи, че тяхната ваксина предлага 100% защита срещу инфекциозната болест в проучване с 2260 юноши на възраст от 12 до 15 години. Също така е установено, че тя се понася добре.

Коментари: 0