ЕС официално удължи санкциите срещу Русия

Това беше договорено от 28-те страни от общността

ЕС официално удължи санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС официално разшири санкциите срещу Русия за срок от шест месеца, като по този начин се одобрява решението, което беше договорено от 28-те страни от общността още на 18 декември. Това съобщава пресслужбата на Съвета.

"На 21 декември 2015 г., Съветът удължи икономическите санкции срещу Русия, до 31-ви юли, 2016 г." - се казва в изявлението.

Диалогът не е повод за обмен

В интерес на Европа е да работи заедно с Русия по приоритетните международни проблеми, но диалогът няма да бъде претекст за "обмен" по въпроса за санкциите, това каза по-рано в интервю върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

"През последната година, ние говорихме много с Москва по отношение на Иран, Сирия, Либия, имиграцията, изменението на климата. В интерес на Европа е да работи с Русия по приоритетни въпроси, но това не е причина за обмен на ответни санкции” - каза още тя.

Могерини подчерта, че това не означава, че ограничителните мерки, наложени от ЕС срещу Русия в резултат на украинската криза, ще бъдат завинаги. "Но те са тясно свързани с оттеглянето на пълното прилагане на Споразумението за Минск” - каза ръководителят на европейската дипломация.

"Нищо ново не сме чули"

Разширяването на санкциите срещу Русия се очакваше и това няма да се отрази на руската икономика съобщени по-рано министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

"Това беше очаквано решение, нищо ново не чухме, това няма да има абсолютно никакво влияние върху икономиката на Руската федерация" - каза той.

Според източник в Брюксел, в ЕС са се договорили за разширяването на непроменените икономически санкции срещу Руската федерация до 31 юли 2016 г.

Историята на санкциите

ЕС въведе секторни икономически санкции срещу Русия на 1 август 2014 г., на 12 септември те бяха разширени, а през октомври - смекчени. Санкциите включват набор от секторни ограничения за достъп до Европейски кредит за пет руски банки - "Сбербанка", "ВТБ", "Газпромбанка", "Внешэкономбанка" и "Россельхозбанка".

Вторият елемент на санкциите е оръжейното ембарго и забраната за доставка до Русия на технологии с двойна употреба.Третият елемент е руската забраната за продажба на нови технологии и високотехнологично оборудване за петролния сектор.

В допълнение към тези мерки, ЕС наложи забрана на вноса на стоки от Общността от Крим и Севастопол.

Коментари: 0