ЕС отпуска 1,8 млрд. евро на украинската икономика

Отпускането на средствата ще започне от лятото на три поредни транша

ЕС отпуска 1,8 млрд. евро на украинската икономика

Снимка: БГНЕС

140 ~ 1 мин. четене

Украйна и Европейския съюз подписаха споразумение за предоставяне на кредит от 1,8 млрд. евро в помощ на укаинската икономика, съобщи Associated press.

Документът бе подписан в кулоарите на срещата на върха на Източното партньорство в Рига, която участват 28-те страни от Европейския съюз и шест съветски републики, сред които Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Споразумението предвижда Украйна са проведе редица реформи, включително да предприеме мерки за борба с корупцията, за да се справи със структурните проблеми в икономиката си.

Отпускането на средствата ще започне от лятото на три поредни транша, всеки по 600 млн. евро, и ще зависи от изпълнението на договорените реформи, посочва дипломатически източник, цитиран от ТАСС.

Украинската икономика се сви с близо 18% през първото тримесечие на 2015 г, отчетено на годишна основа, на фона на продължаващите безредици в източните райони на страната, които са центърът на промишлеността й, припомня АП.

В четвъртък ЕС  стартира механизъм в подкрепа на малките и средни предприятия в Грузия, Молдова и Украйна на стойност 200 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg