ЕС отряза Турция и още три страни за визите

Държавите не са изпълнили критериите

ЕС отряза Турция и още три страни за визите

Вътрешните министри на 28-те страни-членки на ЕС не успяха да постигнат съгласие за либерализацията на визовия режим с Грузия, Украйна, Турция и Косово, съобщи агенция ТАСС. Това стана ясно от холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф. Той уточни, че въпреки отказа. има известен напредък по въпроса за Турция.

И все пак той коментира, че ако Турция иска визова либерализация, тя трябва да изпълни условията на ЕС, с които е наясно.

Голяма част от страните-членки виждат проблеми в изпълнението от четири държави на критериите за отмяна на визите. Еврокомисарят по вътрешните въпроси и миграцията Димитрис Аврамопулос отбеляза, че процесът по одобряване на предложението на Европейската комисия за безвизов режим с тези четири страни протича бавно както в Европейския парламент, така и в Съвета на ЕС. Той изрази надежда, че в скоро време ще има напредък по този процес.

Споразумението, което ще даде възможност на турските граждани да влизат свободно на територията на ЕС, няма да бъде реализирано до 1 юли. 

Коментари: 0