ЕС поиска Лондон да спази Споразумението за Брекзит, Джонсън отказва

ЕС поиска Лондон да спази Споразумението за Брекзит, Джонсън отказва

Снимка: БТА

Европейският съюз заяви на Великобритания, че трябва спешно да отмени план си за нарушаване на договора за развод, подписан през януари. Правителството на премиера Борис Джонсън обаче е отказало и пристъпи към предлагането на законопроект, който може да направи безсмислени четири години на преговори между двете страни.

С увеличаването на шансовете за хаотично напускането на Великобритания, Европейската комисия заяви, че Лондон ще извърши „изключително сериозно нарушение“ на Споразумението за оттегляне, ако продължи с предложеното законодателство.

След преговори, свързани с извънредната ситуация между вицепрезидента на Комисията Марош Сефчович и британския преговарящ за Брекзит Майкъл Гоув, ЕС заяви, че предложението на Великобритания „сериозно накърнява доверието“, за възстановяването на което Лондон сега трябва да се бори.

Гоув, един от най-висшите министри на Джонсън, заяви, че отказва искането на ЕС за отмяна на законопроекта.

„Обясних на вицепрезидента Шефчович, че не можем и няма да го направим“, каза Гоув, цитиран от Reuters.

Дипломати и служители от ЕС заявиха, че Блокът може да се позове на Споразумението за оттегляне, за да предприеме правни действия срещу Великобритания, въпреки че няма да има резолюция преди крайния срок за пълното излизане на Великобритания от ЕС, който изтича в края на тази година.

Британското правителство заявява, че е ангажирано с договора и че предложеният закон, който има приоритет пред Споразумението за оттегляне, просто изяснява неяснотите. Основният му приоритет, според правителството, е мирното споразумение със Северна Ирландия от 1998 г., което сложи край на десетилетия насилие.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан каза на британския си колега Доминик Рааб, че нарушаването на споразумението за оттегляне с ЕС би било „неприемливо“.

На европейските лидери е поставен ултиматум: приемете нарушението на договора или се подгответе за хаотичен „развод“, който може да сее хаос през веригите за доставка в Европа и да плаши световните финансови пазари.

Великобритания подписа договора и официално напусна ЕС през януари след повече от три години кризи и спорове около Брекзит. Но реално страната все още е част от единния пазар - до края на годината, когато изтича преходният период.

Паундът падна спрямо долара и еврото, както и борсовият индекс FTSE 100. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагар заяви, че следи развитието на ситуацията

Един източник от ЕС заяви пред Reuters, че Великобритания няма да успее да извлече отстъпки от блока в търговските преговори, използвайки заплахите, че ще използва планираното нарушение на Споразумението за оттегляне.

„Ако се опитат да направят това, ще се провалят“, каза източникът от ЕС.

Goldman Sachs заяви, че очаква „предполагаемата вероятност от срив в преговорите да ескалира през следващите седмици“, но основният сценарий остава „тънко“ споразумение за свободна търговия, което отблъсква двете страни от ръба.

Без търговско споразумение почти 1 трлн. долара търговия между ЕС и Великобритания може да има проблеми в началото на 2021 г., усложнявайки икономическото въздействие на пандемията от коронавирус.

Великобритания обаче натиска един от най-чувствителните бутони на ЕС - страхът, че Лондон след Брекзит може да се превърне в много по-дерегулиран конкурент на свободния пазар с достъп до пазарите на ЕС, като използва селективна държавна помощ.

Най-новият спор се фокусира върху правилата за Северна Ирландия, която споделя сухопътна граница с Република Ирландия, която е член на ЕС. Съгласно споразумението за „развод“ тя остава в орбитата на ЕС - ограничение, което Великобритания иска да премахне.

Правителството на Джонсън открито призна, че е готово да наруши международното право. Бившите британски лидери Тереза ​​Мей и Джон Мейджър се скараха на Джонсън, че обмисля умишлено нарушение на международното право.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че Великобритания няма да сключи търговска сделка със САЩ, ако направи нещо за подкопаване на мирното споразумение със Северна Ирландия от 1998 г.

„Тази новина идва при нас ... че Обединеното кралство е решило да подкопае споразуменията от Разпети петък. Какво си мислят?“, каза тя пред репортери във Вашингтон. „Каквото и да е, надявам се, че не мислят, че с двустранно търговско споразумение със САЩ могат да компенсират това, което могат да загубят.“

Коментари: 0