САЩ наблегнаха на корупцията в доклада си за България

Според Държавния департамент тя е основно в големите инфраструктурни проекти и в енергийния сектор и прогонва инвеститорите

САЩ наблегнаха на корупцията в доклада си за България

Снимка: БТА

Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на закона в България. Корупцията е ендемична (специфична за нашата държава – бел. ред.), особено по отношение на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Това е записано в последният доклад на Държавния департамент на САЩ за България, публикуван днес.

„Инвеститорите цитират други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, като непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. От началото на 2020 г. има въпроси относно ангажимента на правителството да спазва договорите си, включително с американски инвеститори. Ключов фактор, който трябва да се наблюдава, е честността на тези преговори. Друга американска компания се сблъсква с продължителни регулаторни пречки в опитите си да навлезе на енергийния пазар“, пише в доклада.

Припомняме, че вече 64 дни в България има протести срещу правителството и главния прокурор. Изследване на "Тренд" от днес показа, че над 60% от българите искат оставката на Бойко Борисов. Той обаче не желае да я подаде, като почти всеки ден изтъква различни причини, Последната от които е, че "мафията" му иска оставката, поради което той няма да я подаде.

Коментари: 0