ЕС облекчи още правилата за летищните слотове

Авиокомпаниите ще могат да се откажат временно от 50% от своите слотове за летния сезон

ЕС облекчи още правилата за летищните слотове

Снимка: Pixabay

Европейският парламент одобри нови мерки за облекчаване на правилата за използване на летищните слотове от авиокомпаниите през лятото, тъй като спадът при въздушния трафик се задълбочава под знака на COVID-19. Новите правила, приети днес, позволяват на авиокомпаниите да се откажат временно от 50% от своите слотове за летния сезон, който започва на 28 март, и да използват по-малко от половината от тези, които запазват, без трайна загуба на достъп, съобщава Reuters.

Според общите изисквания на ЕС за летищните слотове авиокомпаниите трябва да използват поне 80% от своите слотове за излитане и кацане, за да ги запазят през следващата година. Заради пандемията от коронавируса обаче ЕС още през миналия март освободи авиокомпаниите от задължителното поддържане на слотовете считано от 1 март 2020 г. до октомври същата година с уговорката, че ако ситуацията около коронавируса се влоши, може да има удължаване на мерките.

Приетите днес мерки дават право на Европейската комисия и да промени минималния процент на използване между 30% и 70%. Това дава необходимата гъвкавост за адаптиране към различни нива на въздушното движение въз основа на данни за трафика, прогнози и други показатели.

 

Коментари: 0