За правителството няма проблем с изтеклия мандат на КЗЛД

Комисията за защита на личните данни работи вече 22 месеца извън законовия си мандат и с един член по-малко

За правителството няма проблем с изтеклия мандат на КЗЛД

Снимка: Красимир Свраков

736 ~ 1 мин. четене

Хипотезата на чл. 7, ал. 1 от Закона за защита на личните данни изрично позволява съставът да изпълнява функциите и правомощията си и след изтичане на петгодишния срок до избирането на нов състав. Така от пресцентъра на Министерския съвет отговарят на въпрос от fakti.bg по темата с изтеклия от години мандат на членовете на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и нежеланието на управляващите да предложат нов.

Настоящият 5-годишен срок, за който се избират председателят и членовете на КЗЛД, е изтекъл през пролетта на 2019 г. Освен това съставът на регулатора не е попълнен. По закон трябва да има председател и четирима членове, които обаче в момента са само трима.

„Законодателят е преценил да не ограничава тази възможност във времето (да се работи с изтекъл мандат неограничено време – бел. ред.) и практиката през годините показва, че различните правителства предлагат на парламента нов състав на КЗЛД след изтичането на петгодишния срок. Към настоящия момент се работи по предложения за нов състав и членове на КЗЛД“, добавят от правителствената информационна служба.

Самият председател на комисията потвърди, че процедурата по избор на негов заместник и на нови членове е в напреднал етап, но никой не обяснява защо процедурата все още не е внесена в Народното събрание за одобрени и в последствие за гласуване на новия състав.

Според зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов надали ще стигне времето в рамките на този мандат на парламента, който изтича в края на март. „Редно е обаче, виждате, че така е доста време (работа с изтекъл мандат – бел. ред.)“, каза той пред fakti.bg.

Другият зам.-председател на НС Емил Христов, обяснява пред изданието, че се знае за изтеклия преди 22 месеца мандат, „просто в момента се обсъжда процедурата за по-нататък“. „Не е някакъв прецедент и не е нещо, което би трябвало да предизвиква безпокойство. За нас комисията си работи нормално“, каза още той.

Подкрепи Economic.bg