ЕС със собствена армия?

В Брюксел упорито работят върху собствена отбранителна стратегия

ЕС със собствена армия?
204 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана ще представи днес в Брюксел доклад за нова европейска стратегия за отбрана, която призовава за по-голяма способност за военна намеса отвъд границите на ЕС. Работата по експертния доклад е продължила половин година, съобщава германският Welt am sonntag.

Стратегията залага на създаване на европейски сили за сигурност и вече има подкрепата на водещи лидери в ЕС. "Европейският съюз трябва да има собствена армия", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикувано вчера интервю за германския вестник.

С изказването си Юнкер разпалва отново дебатите по обсъжданата отдавна идея в период на засилено напрежение с Русия. "Подобна армия би ни помогнала да изработим обща външна политика и политика за сигурност и да поемем заедно отговорностите на Европа по света", обяви председателят на ЕК. Според него европейска армия би показала на Русия, че "се отнасяме сериозно към защитата на ценностите на ЕС".

"Имиджът на Европа е пострадал сериозно. Изглежда не ни приемат сериозно във външната политика", смята Юнкер. Той допълва, че не всички държави членове на ЕС са част и от НАТО. Според него европейска армия няма да е конкуренция на НАТО, но ще направи Европа по-силна. 

Заради кризата в Украйна отношенията между Москва и Запада достигнаха най-ниската точка от разпадането на Съветския съюз. Но идеята за армия на ЕС вероятно ще срещне съпротива от страните-членки, които са против по-голяма интеграция, особено Великобритания. Евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) вече се е изказвала остро против подобна идея в миналото, припомня ДПА. "Такова нещо може да бъде възприето от американците като заплаха за НАТО, а това е във вреда на отбраната на всяка национална държава в Европа", сподели през 2013 г. Уилям Дартмут, евродепутат от ЮКИП.

В миналото идеята е била отхвърляна и от други страни членки. Страните в ЕС по традиция се колебаят да прехвърлят правомощията за отбрана на Брюксел. През 2007 г. блокът създаде  концепцията за европейски бойни групи, за да се гарантира бърза военна намеса в кризисни ситуации, но те никога не са били разполагани.

Идеята обаче вече получава подкрепа в Германия. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в декларация, че "нашето бъдеще като европейци един ден ще включва европейска армия". Миналия месец тя изрази увереност, че ако не децата й, то внуците й със сигурност ще видят Съединени Европейски Щати със собствена армия.

Вестникът цитира и председателя на германската парламентарна комисия по външна политика Норберт Рьотген, който заявява, че идеята за армия на ЕС е "европейска визия, чието време е настъпило". "Нашите отбранителни способности ще останат недостатъчни от гледна точка на политиката за сигурност, докато издържаме армиите на отделните държави. Те като цяло купуват едно и също, само че в малки количества", посочи той.

В началото на годината ЕК обяви своите планове за вземането на нови антитерористични мерки след кръвопролитната атака на ислямисти във Франция. Мерките ще включват по-добро сътрудничество и обмен на информация между националните антитерористични служби и Европол. На Шенгенската система ще се направи детайлен анализ с цел подобряването й. Особено внимание ще бъде отделено и на превантивните и изпреварващите действия.

Коментари: 0