Лукарски на среща със синдикатите от „Дунарит“

Бъдещето на индустриралното предприятие все още е несигурно

Лукарски на среща със синдикатите от „Дунарит“
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще се срещне днес с представители на синдикалните организации от „Дунарит“. Повод за срещата е възникналото социално напрежение в наскоро лишения от лиценз русенски военен завод. Освен Лукарски в срещата ще участват и заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, както и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“.  

 „Спирането на лиценза на „Дунарит“ е отговорно решение, продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната.“ Така министър Лукарски коментира решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, който постанови временно спиране за период от 6 месеца на лиценза на предприятието, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Съветът е констатирал обстоятелства, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът на предприятието. Констатациите са свързани с движението на паричните потоци в „Дунарит“, като не става въпрос за единичен случай. Това становище е споделено от всички членове на междуведомствения съвет и решението е взето единодушно.

Съветът се съпредседателства от министрите на икономиката и отбраната, като включва над 20 представителя на ниво зам.-министри от всички министерства, експерти от Министерски съвет, Държавна Агенция „Национална сигурност“ и Национална разузнавателна служба.

Конкретни детайли и аргументи за решението не могат да бъдат оповестени, тъй като информацията е класифицирана. В последната седмица изпълнителният директор на "Дунарит" АД Кръстю Кръстев заяви, че дори той не е успял да се запознае с тях и изрази недоумение защо се стига до подобен акт, тъй като икономическите показатели на завода бележели възход.

Очаква се след срещата, около 16 часа, да има изявления.

Коментари: 0