ЕС се готви за нова кризисна ситуация заради плана на Лондон

Намерението на Джонсън първо да осъществи Brexit и после да договаря свободна търговия крие големи рискове, смята представител на ЕК

ЕС се готви за нова кризисна ситуация заради плана на Лондон

Снимка: БТА

Планът на британския премиер Борис Джонсън да се придържа към преходен период до 31 декември 2020 г. след Brexit възобновява риска отношенията на Великобритания с ЕС да бъдат сериозно увредени. Това е казала Сабин Уейланд, главен директор по въпросите за търговията в Европейската комисия, пише Bloomberg.

Уейланд е предупредила, че намерението на Джонсън да предотврати каквото и да било удължаване на преходния период след края на 2020 г. би принудило ЕС да отговори на това желание.

„Бяхме посъветвани да приемем насериозно, че Обединеното кралство не възнамерява да се стреми към удължаване на преходния период“, заявила е тя днес на конференция на мозъчния тръст „Европейски политически център“ (EPC) в Брюксел. „Трябва да сме подготвени за намеренията на Великобритания. Това означава, че в преговорите трябва да обърнем внимание на въпросите, по които неуспехът да постигнем споразумение би довел до нова кризисна ситуация“, добавила е Уейланд.

Причина за опасенията на ЕС е намерението на правителството на Борис Джонсън на първо място да извади Великобритания от състава на ЕС не по-късно от 31 януари и едва впоследствие да преговаря с Брюксел до края на 2020 г. за сключване на споразумение за свободна търговия.

Намеренията на Джонсън да извади Великобритания от ЕС преди да договори свободна търговия с Блока притесняват инвеститорите. Причината за техните опасения бе изказана от главния европейски преговарящ по Brexit Мишел Барние, който изрази съмнения, че преходният период след Brexit, който изтича на 31 декември 2020 г., ще бъде достатъчен за приключването на преговорите за свободна търговия. Той заяви, че дискусиите ще бъдат „трудни и предизвикателни“. Барние също така предупреди Великобритания, че Брюксел „няма да толерира нечестно конкурентно предимство“. На практика има шанс Великобритания да излезе на 31 октомври от ЕС, но впоследствие да не успее да договори свободна търговия с Блока – нещо, което до голяма степен би било равносилно на т.нар. „твърд Brexit“.
Коментари: 0