ЕС се подсигурява да не бъде залят от стомана заради САЩ

Еврокомисията предложи както квота за вноса, така и 25-процентно мито

ЕС се подсигурява да не бъде залят от стомана заради САЩ

Снимка: БТА

1168 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз утре ще предприеме мерки, целящи да предотвратят ръст на вноса на стомана към страните от Блока, пише Reuters. Очакваната вълна от стомана към ЕС се очаква заради повишените мита на САЩ върху вносните стомана и алуминий от останалите държави по света.

Европейската комисия е предложила да се наложи квота колко стомана може да се внесе в ЕС, както и мито. Предложените мерки трябва да потушат опасенията на Брюксел, че продуктите от стомана, които ще остават недовнесени в САЩ заради митата на Доналд Тръмп, вместо това ще залеят европейските пазари.

Тези мерки са третата част от отговора на ЕС на американските мита. По-рано Блокът наложи мита върху вносни американски стоки на обща стойност 2.8 млрд. евро, сред които бърбън и мотори. Освен това Брюксел започна правни действия срещу Вашингтон в Световната търговска организация (СТО).

Квотите за общо 23 категории стоки от стомана се равняват на средния внос на стомана в ЕС през последните три години. Количествата, надхвърлящи тази квота, ще се облагат с 25-процентно мито. От мерките ще бъдат засегнати основно Китай, Индия, Русия, Южна Корея, Турция и Украйна.
Подкрепи Economic.bg