Ето как човекът, който се омъжи за дъщерята на Путин, стана милиардер

Кирил Шамалов бързо се превърна в част от елита на Русия

Ето как човекът, който се омъжи за дъщерята на Путин, стана милиардер

Ето историята на Кирил Шамалов за сватбата му с дъщерята на руския президент Владимир Путин и за заема му от политически свързана банка, който му помогна да стане милиардер.

„Сватбената церемония се състоя в планински ски курорт, на около час път с кола от Санкт Петербург. Щастливата двойка се возела на традиционна руска шейна, теглена от три бели коня“, разказва един от работниците пред Ройтерс.

Булката носела дълга бяла рокля, обсипана с перли. Младоженецът бил облечен с тъмно палто. Това били Катерина - по-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин, и Кирил Шамалов – син на стар негов приятел.

Празненството се състояло през февруари 2013 г. в Игора, курорт, съчетаващ красота и дискретност. Той е собственост на Юрий Ковалчук - друг стар приятел на Путин, и на кипърска компания с неизвестни акционери.

„Имаше охрана на всеки ъгъл, която не пускаше никого близо до тържеството. Но ние знаехме, че става дума за Кирил и Катерина – дъщерята на Путин“, казва служител от персонала в ски курорта.  

Тогава Кирил бил изгряваща звезда на руската бизнес сцена, едва на 31 години. Богатството му започнало драстично да се увеличава веднага след сватбата с Катерина, която работи в Московския държавен университет.

Само за 18 месеца Кирил успял да придобие голям дял от акциите на руския петролен гигант Sibur, който днес се преизчислява на 2,85 млрд. долара. Тогава той напусна работата си като бизнес мениджър и основа своя компания, чрез която да управлява инвестициите си.

Как обаче един прохождащ бизнесмен успя да стигне толкова далеч? Проучване на Ройтерс показва, че месеци след като се оженил за дъщерята на Путин, Шамалов започнал преговори за закупуване на акции на Sibur от един от най-заможните приятели на президента.

Година по-късно той успял да вземе кредит за над 1 млрд. долара от банка, ръководена от дългогодишен сътрудник на Путин и в която братът на Кирил заема важен пост. Инвестицията в Sibur се оказала значително доходоносна за него.

Запитани за това, Кирил Шамалов и Sibur отказали коментар по темата пред Ройтерс.

Владимир Милов, бивш зам.-министър на енергетиката в Русия и член на опозицията, споделя, че приятелите на Путин са натрупали огромни богатства с помощта на кредитори, свързани с държавата като например Газпромбанк.

„Дъщерите на Путин не се занимават с политика или бизнес. Бизнесменът Шамалов е добре известен. Доколкото знаем, всички негови активи са в съответствие със законите на Руската федерация.“, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков.  

Когато Кирил Шамалов бил малък, баща му Николай основал заедно с Путин и други хора комплекс, известен като „Езерото“. Николай станал и акционер в малка банка, наречена „Россия“, която през последните години се превърна в една от най-влиятелните в страната.

След завладяването на Крим от Русия през 2014 г. САЩ санкционираха банката и я обвини, че е най-приближената банка на руския елит. ЕС наложи санкции Шамалов за близките му връзки с Путин.

През 2000 г. когато Путин станал президент, той започнал да налага властта си над цялата руска икономика. Той привлякъл под държавен контрол „Газпром“, а сред притежанията на гиганта били петролната компания Sibur и "Газпромбанк".

През август 2003 г. братът на Кирил – Юрий Шамалов, станал презиидент на „Газфонд“ – голям инвестиционен фонд, който контролира сметките на пенсионираните служители на „Газпром“. Малко по-късно фондът придобил контрол върху "Газпромбанк", а неин зам.-шеф станал Юрий Шамалов.

През 2002 г. Кирил бил назначен за главен юридически съветник по външноикономическата дейност на „Газпром“. Тогава той бил едва на 20 години и не бил завършил следването си.

Три години по-късно той вече бил главен юридически съветник в „Газпромбанк“, а през 2008 г. станал вицепрезидент по въпросите на бизнес администрацията в Sibur.

През март 2014 г. Кирил се оттеглил от този пост, но на 1 август същата година регистрирал компания, наречена „Яуза 12“. Тя закупила 12% от акциите на Генадий Тимченко от Sibur. Така Шамалов станал вторият по големина акционер в компанията с дял от 21,3%.

Проучване на Ройтерс за сметките на „Яуза 12“ от края на 2014 г. показва, че компанията е взела назаем 78,9 млрд. рубли (1,3 млрд. долара) от „Газпромбанк“. Финансови анализатори твърдят, че условията на заема били доста изгодни.

Трима независими анализатори са заявили пред Ройтерс, че стойността на дела от Sibur от 21,3% е равностойна на най-малко 2 млрд. долара. Китайската петролна компания "Синопек" се съгласи да плати 1,34 милиарда долара за 10 на сто от компанията на 11 декември. Това от своя страна означава, че делът на Кирил вече струва 2,85 милиарда долара, пише още Ройтерс. 

Коментари: 0