ЕЦБ: Банковият сектор се възстановява

Пакет от политически мерки на ЕЦБ допринася за заздравяването

ЕЦБ: Банковият сектор се възстановява
224 ~ 2 мин. четене

Финансовият сектор в Европа продължава да показва признаци на възстановяване, за което главно допринася пакетът от различни политически мерки на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това показа ключово проучване на ЕЦБ, публикувано днес.

Според данните от тримесечното проучване за банково кредитиране, банките облекчават кредитните стандарти за заеми на предприятия. Това е окуражаващ знак, добавиха от институцията, тъй като ниската кредитната активност в Еврозоната била една от причините за липса на забележимо възстановяване в 19-те страни от Еврозоната.

"Проучването за банковото кредитиране за април 2015, публикувано днес, показва, че за първото тримесечие на 2015 г. банките в Еврозоната отчетоха по-нататъшно облекчаване на кредитните стандарти за предприятия," се казва в доклада на ЕЦБ. В същото време, търсенето на кредити се увеличава.

"Нетното търсенето на кредити за предприятия продължава да се подобрява, главно във връзка с инвентаризаци, оборотен капитал и общото ниско ниво на лихвените проценти," се казва в доклада.

ЕЦБ преди време подчерта, че крайно лесната парична политика на институция не е била ефективна, защото банките не са предавали парите под формата на заеми за малките и средни предприятия (МСП), които са икономическият гръбнак на региона.

 В опит да се справи с този проблем, банката намали лихвените си проценти до рекордно ниски нива и в същото време представи серия от програми за тласък в икономиката.

Съвсем наскоро, ЕЦБ предприе спорна програма за покупки на държавни облигации, познати като количествени улеснения или QE. Това е дал положителен резултат, каза ЕЦБ.

"Банките са посочили, че са използвали допълнителната ликвидност за предоставяне на кредити и възнамеряват да го правят и през следващите месеци", се казва в доклада.

Освен това, банките посочват положителното въздействието (на програмата за покупка на активи) върху кредитните стандарти и кредитни срокове и условия - по-специално за заеми на предприятия. За второто тримесечие, банките в Еврозоната очакват "значително увеличение" в търсенето на кредити за предприятия,  сочи проучването на ЕЦБ.Подкрепи Economic.bg