ЕЦБ очаква рецесията в еврозоната да е най-тежка

Институцията не вярва в създаването на дългова криза

ЕЦБ очаква рецесията в еврозоната да е най-тежка

Снимка: Pixabay

3023 ~ 1 мин. четене

Европа вероятно ще изпита по-тежка рецесия от останалия свят, но растежът на икономиката трябва да започне във втората половина от годината, смята вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гуиндос.

„Истинското възстановяване може да се забави до 2021 г., но първите признаци на растеж трябва да се видят още в третото тримесечие на годината, заяви Де Гуиндос в интервю за испанския вестник La Vanguardia, което е публикувано и в уебсайта на ЕЦБ.

„С всички тези мерки в момента Европа е по-добре подготвена  да отговори на тази безпрецедентна криза, отколкото бе в началото“, коментира Де Гуиндос.

Миналия месец ЕЦБ стартира спешна програма за покупки в размер на 750 млрд. евро в отговор на най-лошата криза в еврозоната от десетилетия.

Според Гуиндос допълнителните правителствени разходи за борба с въздействието на вируса „ще доведат до по-големи нужди от финансиране, между 1 трлн. и 1.5 трлн. евро - сума, която харесваме, която вероятно никога не сме виждали досега“.

Нивата на дълга в еврозоната са устойчиви, въпреки увеличените лихви по облигации, заяви Гуиндос. Действията на ЕЦБ имат за цел да избегнат разпокъсаността, тъй като правителствата се стремят да финансират техните нужди, каза той.

„Не разглеждаме никакви сценарии, при които този дълг е проблем. Това не е сценарий, който обмисляме“, допълни вицепрезидентът на ЕЦБ.

Подкрепи Economic.bg