ЕЦБ остави лихвите без промяна в първото заседание на Лагард

Централните банки поставят пауза

ЕЦБ остави лихвите без промяна в първото заседание на Лагард

Снимка: БТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвените си ставки непроменени днес по време на първото заседание на новия президент Кристин Лагард. Управителният съвет гласува да се запази основната лихва по депозити на исторически ниската стойност от -0.5%, в съответствие с пазарните очаквания, докато тази по заемите остава 0.25%.

ЕЦБ също така реши да остави и програмата за изкупуване на активи непроменена на 20 млрд. евро месечно.

След като решението на Управителния съвет бе обявено, еврото се търгуваше за 1.1132 долара.

ЕЦБ потвърди основното послание от предишните си две срещи за паричната политика, като заяви, че лихвените проценти няма да се повишат, „докато не види, че прогнозата за инфлацията ще се доближи стабилно до ниво, достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния ѝ хоризонт“, пише Financial Times.

През септември предшественикът на Лагард, Марио Драги, активира мащабен стимулиращ пакет, който доведе до намаляване на основния депозитен лихвен процент на централната банка в опит да стимулира бавната икономика на Еврозоната.

Лагард, която е бивш шеф на Международния валутен фонд (МВФ) и бивш френски министър на финансите, наследи инфлация от 1% спрямо целта на ЕЦБ от „под, но близо 2%“ при поемането на юздите през ноември.

Една от първите ѝ стъпки беше да обяви широкообхватен преглед на политиката, първият след 2003 г., като настоящата позиция на централната банка на Еврозоната е под обстрел от участниците на пазара.

Дебютното решение на Лагард съвпада с това на Федералния резерв на САЩ ден по-рано за непроменяне на политиката.

Решенията сочат, че след разхлабване на паричната политика през последните месеци в стремеж да стимулират икономиката, основните централни банки сега правят пауза, докато преценяват в каква посока върви глобалният растеж, коментира FT.
Коментари: 0