ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с българска собственост

Банката е създадена през 2014 г. от Христо Георгиев, който е съсобственик и на дигиталния портфейл iCard

ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с българска собственост

Снимка: Satabank

5490 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейката централна банка отне лиценза на малтийската банка Satabank, която е с българска собственост. Това бе съобщено от финансовия министър на островната държава Едуард Скиклуна и Малтийския орган за финансови услуги, цитирани от Reuters.

Решението е взето по препоръка на регулатора.

Финансовата институция е основана от българина Христо Георгиев през 2014 г., който притежава близо 50% от „АйКарт“ АД – компанията, стояща зад финансовата онлайн платформата iCard, регистрирано от БНБ дружество за електронни пари. Той също така e един от директорите в регистрирания в Лондон доставчик на платежни услуги myPOS World Ltd. То оперира в България през „Майпос“ АД – регистриран агент на iCard.

*В изпратено късно в четвъртък изявление до медиите Христо Георгиев настоява, че действията срещу Satabank са плод на целенасочена „война“ и „черен ПР“. Той също така е категоричен, че iCard и мyPos "по никакъв начин нямат общо със „Сатабанк“ и са доказан иновативен и устойчив бизнес, със заслужена репутация и доверие в потребителите". 

От април месец 2020 г. Христо Георгиев вече не е съсобственик в iCard, твърди той. Това обстоятелство обаче все още не е вписано в Търговския регистър, а справката показва, че той все още е сред действителните собственици - физически лица, участващи пряко или косвено в дружеството, като това се случва през компанията "Интеркепитал Холдинг" АД, в което той притежава 50%.

Още през 2018 г., след публикации в медиите, регулаторът започна проверка срещу банката, като по данни на Reuters са били замразени 12 000 сметки, докато тече разследването за предполагаеми нарушения, сред които и пране на пари и подозрителни транзакции за милиони евро.

В сряда властите заявиха, че одиторската фирма Ernst & Young ще продължи да действа като банков администратор.

Това е вторият случай на отнет банков лиценз от страна на ЕЦБ на малтийска банка. През 2018 г. централната банка отне лиценза на Pilatus Bank, след като беше замесена в предполагаеми нарушения, свързани с пране на пари, припомня Reuters.

В изявлението на Христо Георгиев се казва: „Решението за отнемането на лиценза на „Сатабанк“ беше взето от ЕЦБ по принуда  след като след двугодишно управление на банката от Малтийската комисия за финансови услуги (MFSA) и Компетентното лице, за периода от 2018 г., на банката бяха начислявани прекомерно високи такси (700 евро на час), в резултат на което капиталът й падна под необходимия минимум. Отнемането на лиценза на „Сатабанк“ е в резултат именно на това обстоятелство – падане на капитала под минимум, а не доказване на каквито и да е нарушения или злоупотреби. Решението на ЕЦБ е неоснователно и ще бъде обжалвано пред съда на ЕС“.

*Материалът е обновен на 03.07.2020 г., в 9.50 ч.


Подкрепи Economic.bg