ЕЦБ увеличи пандемичната си програма до €1.35 трлн.

Продължителността на програмата за изкупуване на държавни и корпоративни облигации се увеличава с половин година

ЕЦБ увеличи пандемичната си програма до €1.35 трлн.

Снимка: БТА

624 ~ 2 мин. четене
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в четвъртък, че ще увеличи пандемичната си програма с 600 милиарда евро в опит да подкрепи икономиката на региона след коронавирусната криза, предава CNBC. С решението за разширяване на програмата за закупуване на държавни и корпоративни облигации нейният обхват се увеличава до 1.35 трлн. евро. 

Централната банка заяви още, че продължителността на програмата ще бъде удължена до юни 2021 г. или докато банката смята, че кризата е приключила. Предишният срок бе до края на 2020 г. 

Откакто бе обявена през март, спешната програма помогна да се намалят разходите за заеми за страните от еврозоната.

Еврото реагира положително на новината и се търгува с около 0.25% по-високо спрямо щатския долар малко след обявяването на решението. 

Спасителният пакет на ЕЦБ, който включва и мерки за засилване на банковото кредитиране, е в допълнение към други стъпки, предприети преди пандемията за стимулиране на ниските нива на инфлация в региона. Става дума за месечните покупки на държавни облигации за 20 млрд. евро, план обявен в края на 2019 г.

Днес ЕЦБ обяви също, че е решила да запази лихвите си непроменени, както се очакваше. Лихвата по основните операции по рефинансиране, пределно кредитно улеснение и депозит са съответно 0%, 0.25% и -0.50%.

Новините идват след задълбочаването на коронакризата в Европа. Нивото на безработица в еврозоната се повиши до 7.3% през април – от 7.1% през март, след като ограниченията за блокиране засегнаха работните места.

По-рано председателят на ЕЦБ Кристин Лагард коментира, че лекият сценарий за кризата вече не е актуален и сегашните очаквания са тя да се стече по-лошо.

Подкрепи Economic.bg