Eurostar пуска директен влак от Амстердам до Лондон от декември

Но Brexit може да обърка стартирането ѝ

Eurostar пуска директен влак от Амстердам до Лондон от декември

Снимка: кадър YouTube

Най-накрая Eurostar е в състояние да пусне директен влак от Амстердам до Лондон, 18 месеца след като стартира първата си нонстоп услуга Лондон-Амстердам, съобщава "Индипендънт".

Новата услуга ще започне да функционира от 15 декември, освен ако плановете не бъдат променени заради Brexit без сделка. Датата за излизане на Великобритания от ЕС е 31 октомври 2019 г. и засега няма постигнато споразумение.

Холандското правителство предупреди, че ако Великобритания се откаже от Европейския съюз без сделка на 31 октомври, това ще "усложни" митническите договорености.

Преди това последно споразумение пътниците можеха да пътуват директно от британската столица до Амстердам за 3 часа и 55 минути, но на връщане пътуването се осъществява с влак на Thalys и преввърляне на влак на Eurostar в Брюксел Миди, след като преминат през проверки за сигурност и митнически контрол.

Тези проверки вече ще се извършват на Централна гара Ротердам и Централна гара Амстердам, като за първи път ще се предостави услуга за директно връщане.

Маршрутът Лондон - Амстердам се оказа изключително популярен за Eurostar. След пускането на първата услуга през април 2018 г., компанията я повиши до три влака на ден, за да отговори на търсенето през юни 2019 г.

Третото пътуване отнема малко повече време от другите две поради усложненията при намирането на подходящи "слотове" (железопътният еквивалент на слотовете за авиокомпании).

Предвиденото му време е четири часа, седем минути и включва 17-минутно чакане на гара Midi в Брюксел.

Майк Купър, изпълнителен директор на Eurostar, каза за увеличения брой услуги: „Нашият нов маршрут до Холандия беше посрещнат със силно търсене от нашите клиенти, които все повече ценят лекотата, комфорта и безпроблемното изживяване на високоскоростната железопътна линия.“

По-рано операторът разкри, че възнамерява в крайна сметка да увеличи броя на влаковете до пет на ден.
Коментари: 0