Евгений Иванов: Европейските пари разглезват бизнеса

Според изпълнителния директор на КРИБ българската икономика вече се раздвижва и прогнозите не трябва да са негативни

Евгений Иванов: Европейските пари разглезват бизнеса

Снимка: Красимир Свраков

960 ~ 1 мин. четене

Европейските пари разглезват бизнеса, който подхожда към тях или с желанието всичко да му е наготово, или незаконно да направи нещо. Това заяви изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов в интервю за „24 часа“.

По думите му бизнесът не трябва да използва думата „усвоявам“, а да я заменя с това, че „работи” с европрограми. Тези пари могат само да подпомогнат работещ, витален бизнес, и да са част, и то малка, от вече осигурени собствени инвестиции. „Това не са пари, които са грант и някой може да мине между капките. Това са пари, отпускани през цедката на банки. Това е нашият подход, който работи така, ще спечели“, смята Иванов.

Според него бизнесът трябва да се възползва от възможностите, които му дават пазарите. „Още по време на предишната финансово-икономическа криза (2008-2009 г.) много бързо посъветвахме нашите членове да не слагат всички яйца в кошницата на ЕС. Да търсят партньори на други пазари - арабски, американски, китайски. Тези, които го направиха, оживяха. И даже печелят много добре“.

Според Иванов няма да има апокалипсис в глобалната икономика и бъдещето не е толкова негативно. „Това очакване понякога се преекспонира чрез такива медии, които не са особено добросъвестни и търсят сензации. Да, факт е, че в световен мащаб започва да се връща движението надолу. Що се касае до България обаче ние не сме такива песимисти. Напротив, намираме се в ситуация, в която започва едно оживление, раздвижване, което се надявам да продължи, тъй като ние сме част от него и помагаме то да се случва. Така че не очаквам нито гладни бунтове, нито апокалипсис. Ако, разбира се, те не се подклаждат изкуствено. Мисля, че това няма да се случи.“

Подкрепи Economic.bg