Евродепутати пратиха писмо до Безос с въпрос дали Amazon ги следи

Евродепутати пратиха писмо до Безос с въпрос дали Amazon ги следи

Снимка: БТА

592 ~ 2 мин. четене

Депутати от Европейския парламент са пратили писмо до изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос, в което го питат дали неговата компания наема разузнавателни агенти, които да шпионират политици, синдикалисти и членове на персонала.

Писмото е подписано от 36 депутати от ЕП от предимно леви и зелени партии, уточнява CNBC. В него те посочват, че са загрижени относно намеренията на Amazon и дали мониторингът на компания умишлено е насочен към „синдикалисти, служители на компанията, както и към политически представители (включително нас самите), които биха могли да изразят критика срещу нейната дейност“.

Стъпката идва, след като Amazon изтри две обяви за работа за „разузнавателни анализатори“, по възможност с френски и испански езикови умения. В описанието им бе посочено, че служителите ще се занимават с наблюдение на различни заплахи за компанията, в това число профсъюзи и „враждебни политически лидери“.

„Загрижени сме дали европейските профсъюзи, както и местните, национални или европейски представители, са засегнати от този подход за „мониторинг на заплахите“, който има за цел да потисне колективните действия и профсъюзната организация“, се казва в писмото.

Ако бъдат назначени на работа, анализаторите биха били натоварени със събиране на информация за всякакви вътрешни и външни заплахи за Amazon и докладването ѝ след това на лидерите в организацията.

В обявите се казва още, че на анализаторите ще бъде възложено да събират информация по „чувствителни теми, които са изключително поверителни, включително заплахи, свързани с организирането на работната сила срещу компанията“, „финансиране и дейности, свързани с корпоративни кампании (вътрешни и външни) срещу Amazon“. В полето на търсене попадат и „динамични ситуации“, за каквито се считат протестите и геополитическите кризи.

„Длъжността не е точно описание на ролята – тя е направена по погрешка и е коригирана“, коментира говорител на Amazon пред CNBC. От компанията уверяват, че не искат да „шпионират“ трети страни. Вместо това, идеята е те да следят за публично достъпната информация, така че да бъде разбрана по-добре средата, в която се оперира.

Миналата седмица синдикатите заявиха, че ЕК предстои да разследва дали мониторингът на Amazon над служителите е бил законен.

Напрежение между Amazon и складовите работници

Трудовите практики на Amazon са в центъра на вниманието и преди, и по време на пандемията от коронавирус. През март ескалира напрежението между ръководството и складовите работници, които се оплакаха, че компанията не прави достатъчно за тяхната защита от вируса.

Гигантът си навлече допълнителни критики, след като през април уволни трима служители, които откровено критикуваха трудовите практики в организацията. Официалното изявление за отстраняването им е, че е вследствие на техни нарушения на вътрешните правила.

Преди пандемията пък Amazon бе критикувана от политици и служители заради неравенството в заплащането между складовите работници и корпоративните служители. По-късно Amazon обяви, че ще повиши минималната заплата за всички наети в САЩ до 15 долара. Миналата година складовите работници на много места организираха стачки навръх ежегодното събитие за пазаруване Prime Day, с което искаха да насочат вниманието върху условията на труд и практиките на заплащане.

Подкрепи Economic.bg