Еврогрупата избра ирландския финансов министър за свой председател

Държавите членки трябва да решат днес за присъединяването на България към ERM-2

Еврогрупата избра ирландския финансов министър за свой председател

Министрите на финансите на еврозоната (Еврогрупата) в четвъртък вечерта избраха ирландския финансов министър Паскал Донахю за нов председател на тяхната 19-членна формация.

Пиер Граменя от Люксембург оттегли кандидатурата си след първия тур на гласуването.

Донахю, който бе подкрепен от фискално по-консервативните по-малки страни, се открои като нов лидер след втория кръг на гласуване, надделявайки над испанската Надя Калвино, която беше подкрепена от Германия и Франция.

Новият председател ще встъпи в длъжност от 13 юли 2020 г. и ще изпълнява мандат от две години и половина.

Първата среща на Еврогрупата под председателството на Паскал Донахю се планира за 11 септември 2020 г.

Той бе назначен за министър на финансите на Ирландия през юни 2017 г.

Еврогрупата е неформален орган, в който министрите на държавите членки от еврозоната обсъждат въпроси от общ интерес във връзка с споделянето на еврото като единна валута. Той се фокусира по-специално върху координацията на икономическите политики. Обикновено се събира веднъж месечно, в навечерието на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси.

Припомняме, че днес се предполага, че Еврогрупата ще решава за България Хърватия и тяхното присъединяване към Валутно-обменния механизъм (ERM-2). По информация на Reuters има принципно съгласие двете държави да бъдат допуснати в „чакалнята“ на еврозоната, но все още се изчистват детайлите.

Коментари: 0