Евролидерите приеха споразумението за Brexit

Предложеният от Лондон документ бе обсъден за по-малко от час

Евролидерите приеха споразумението за Brexit

Снимка: БТА

Лидерите на държавите от Европейския съюз одобриха споразумението за Brexit. По време на срещата бе приета и политическа декларация за излизането на Великобритания от Общността.

"Споразумението е необходима стъпка за изграждане на отношения между Великобритания и ЕС. Трябва да работим усърдно за добри отношения в бъдеще", заяви след срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Българският премиер Бойко Борисов, който също бе в Брюксел, коментира, че "това не е исторически, а тъжен ден за ЕС, защото една държава членка напуска Блока. Ние одобрихме споразумението, но това далече не е самият край, защото в следващите две години трябва да се разберем за бъдещите отношения", поясни Борисов след срещата.

Документът, предложен от Лондон, бе подкрепен след по-малко от час дискусия. Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента на Обединено кралство, последната дума е на Европейския парламент, който трябва да гласува споразумението в Страсбург през януари. 

Припомняме, че до вчера срещата бе под въпрос, след като Испания отказваше да участва, докато не се уреди въпросът за Гибралтар. Испанският премиер Педро Санчес късно снощи заяви, че среща на върха ще има и  Брюксел и Мадрид са се споразумели за Гибралтар.

Междувременно британският премиер Тереза Мей призова нацията да подкрепи нейния проект за Brexit в открито писмо, публикувано от неделните вестници във Великобритания. В него Мей казва, че ще се бори с всички сили, за да убеди парламента да одобри споразумението. Ако то бъде прието, следват още няколко етапа преди влизането му в сила на 29 март 2019 г. 
Коментари: 0