Европа иска от САЩ да освободят фирмите й от санкциите срещу Иран

Осем европейски министри с призив към щатските власти

Европа иска от САЩ да освободят фирмите й от санкциите срещу Иран
Европейският съюз, Франция, Германия и Обединеното кралство поискаха от САЩ да не налагат санкции на компании, базирани в ЕС, заради Иран. Писмо, подписано от осем европейски официални лица, публикувано в сряда, изисква от администрацията на президента Доналд Тръмп да позволи на дружествата от ЕС да продължат да правят бизнес с Иран.

"Като съюзници очакваме Съединените щати да не предприемат действия, с които да навредят на европейските интереси и сигурност", пишат министрите в писмото, адресирано до министъра на финансите Стивън Мнучин и държавния секретар Майк Помпейо.

Писмото беше публикувано на официалния профил в Twitter на френския финансов министър Бруно Льо Мер, съобщава CNN Money.

Президентът Доналд Тръмп прекрати иранската ядрена сделка миналия месец и отново наложи санкции на страната. Той нарече споразумението с Техеран, което включва Франция, Обединеното кралство, Германия, Китай и Русия, като "ужасна едностранна сделка".

Санкциите на САЩ не позволяват на американските компании да правят бизнес с Иран. Американското министерство на финансите също така планира да наложи "вторични санкции", които ще окажат въздействие върху европейските компании, като ефективно ги спират да правят бизнес в страната.

Компаниите, уловени в нарушение на санкциите, могат да бъдат откъснати от американската финансова система и да им бъдат наложени редица наказания.

Европейските политически лидери се опитват да спасят сделката с Иран в опит да запазят ядрените амбиции на страната. Но ако те не са в състояние да гарантират продължителна търговия и инвестиции, Иран няма достатъчно стимули, коментира телевизията.

Някои европейски компании вече са решили, че рискът от правене на бизнес в Иран е твърде голям.

PSA, която прави автомобилите Peugeot и Citroen, заяви във вторник, че е започнала да спира съвместните си предприятия в страната, за да спази законодателството на САЩ. Компанията заяви, че работи с френското правителство в опит да се преодолеят санкциите.

Изпълнителният директор на Siemens Джо Кайзер заяви пред CNN Money миналия месец, че неговата компания не може да започне нов бизнес в Иран.

Френската енергийна компания Total заяви, че не е в състояние да продължи с проект от 2 млрд. долара за развитие на гигантското газово находище в Южен Парс.
Коментари: 0