Европа се опитва да спаси бежанците организирано

Подзаглавие

Европа се опитва да спаси бежанците организирано

Когато през лятото Европа бе изправена пред остра миграционна криза, експерти заявиха, че бежанците през зимата ще бъдат много по-малко. Въпреки това, статистиката на ООН показва, че през последните 2 месеца до бреговете на Гърция всеки ден пристигат около 2 хиляди бежанци. Ако тази тенденция се запази, до средата на март, броят на имигрантите от Азия и Северна Африка ще достигне един милион души през последната година.

Бежанците се движат в гумени лодки, но пътниците значително повече, отколкото места. Това увеличава опасността от лесно преобъръщане на лодките и хората често се давят. Повечето от бежанците са жени и деца, както и доста бебета.

От началото на тази година до бреговете на Италия и Гърция пристигнаха около 130 000 бежанци. В същото време 418 души - са се удавили или са изчезнали.

В Гърция трагедията се появява по-често, отколкото в Италия. Пътуването през Средиземно море от Либия към Италия е по-дълго и опасно, отколкото в Егейско море - от Турция за Гърция. Единствената относително успокояваща новина – през първите два месеца на 2016 година потънаха по-малко хора, отколкото през същия период на миналата година. Но за това време 77 деца загинаха в Егейско море. Това означава, че всеки ден умира най-малко едно дете.

Потокът от бежанци не е спрял, дори и след като Турция се съгласи да помогне на ЕС да се справи с кризата с миграцията, най-голямата от времето на Втората световна война.

Основната цел на бежанците - да стигнем до Германия. Ето защо в началото на февруари, канцлера Ангела Меркел отпътува за Анкара и се споразумя за сътрудничество с министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу.

Министрите на 28-те страни-членки на НАТО "дадоха" "зелена светлина" на операцията по търсенето на мигранти в Егейско море.

"Това няма за цел да се спре или да изпрати обратно на лодките бежанците. НАТО ще наблюдава и събира информация за борба с незаконните превозвачи и престъпни мрежи, които са ангажирани в превозването им"- каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Мисията на НАТО е да се работи с бреговата охрана. На този етап, три бойни кораба на НАТО са готови за мисията си и очакват разрешение от Анкара да влязат в турски води.

Euronews се обърна към изпълнителния директор на Международната морска спасителна служба, Брус Рийд за повече информация за тяхната работа.

"Г-н Рийд, можете ли да ни кажете за ключовите цели на вашата организация в южната и източната част на Средиземно море?"

Брус Рийд: "Това, което сега се случва в Средиземно море е безпрецедентна ситуация. Необходимо е да се потърси и спаси огромно количество хора, които искат да преминат през морето върху нестабилни и претоварени лодки. Спасителните служби просто работят трудно."

-  "Искате да помогнете на страните и организациите за подобряване на услугите. Това, разбира се, трябва да се случи, спазвайки законовите разпоредби. Колко трудно е да се направи това? "

Брус Рийд: "Важно е хората да знаят, особено неправителствените организации, че в териториалните води, където те отиват, са отговорни съответните страни. Това означава, че те са отговорни за операциите по търсене и спасяването на хората на тази територия, всяка дейност трябва да се координира в рамките на тези правила. Ето защо, ние си сътрудничим тясно с неправителствени организации, за да се гарантира, че те координират действията си с гръцката брегова охрана, която е добре запозната с това, което той прави. Ключовият момент в нашата работа е професионализмът. В допълнение, трябва да сме сигурни, че спасителните екипи са в безопасност, колкото тези, на които помагат.

- "Съществува аргумент, че е необходимо да се спрат бежанците и да не се инвестира в тях, за да ги спасите..."

Брус Рийд: "Нашата задача - да се гарантира, че на тези хора, които продължават да пресичат Егейско море, които през тази година могат да бъдат повече от един милион, ще осигури адекватна грижа. Ние извършваме нашата задача с подкрепата на неправителствени организации, за да помогнем на гръцката брегова охрана, за да разши и подобри своите възможности. Ще дадем още 10-12 допълнителни кораби през следващите 12 месеца, с необходимото оборудване, за да можем да помогнем на хората в беда."

- Почти всеки ден виждаме какво се случва на границата с Гърция, а също и във френския Кале. Съдбата на тези бежанци все още ли е на дневен ред? "

Брус Рийд: "Да, това е един от най-големите проблеми, защото в момента ние дори не знаем точния брой на хората, спасени в Средиземно море. Но не трябва да се отпускаме, затова и разработихме този проект в сътрудничество с неправителствените организации, за да създадем център по търсене и спасяване. Ако не направим това - интересът към това, което се случва тук ще избледнее, медиите ще открият нови неотложни въпроси, и трагедия ще продължи. Ето защо, трябва да продължим да привличаме повече внимание към необходимостта да се създаде спасителна служба в Егейско море и край бреговете на Либия, в противен случай тези хора просто ще се забравят. Ние говорим за реални хора, много от тях, които просто ще умрат."

Коментари: 0