Европа се опитва да спаси бежанците организирано

Подзаглавие

Европа се опитва да спаси бежанците организирано
112 ~ 4 мин. четене

Когато през лятото Европа бе изправена пред остра миграционна криза, експерти заявиха, че бежанците през зимата ще бъдат много по-малко. Въпреки това, статистиката на ООН показва, че през последните 2 месеца до бреговете на Гърция всеки ден пристигат около 2 хиляди бежанци. Ако тази тенденция се запази, до средата на март, броят на имигрантите от Азия и Северна Африка ще достигне един милион души през последната година.

Бежанците се движат в гумени лодки, но пътниците значително повече, отколкото места. Това увеличава опасността от лесно преобъръщане на лодките и хората често се давят. Повечето от бежанците са жени и деца, както и доста бебета.

От началото на тази година до бреговете на Италия и Гърция пристигнаха около 130 000 бежанци. В същото време 418 души - са се удавили или са изчезнали.

В Гърция трагедията се появява по-често, отколкото в Италия. Пътуването през Средиземно море от Либия към Италия е по-дълго и опасно, отколкото в Егейско море - от Турция за Гърция. Единствената относително успокояваща новина – през първите два месеца на 2016 година потънаха по-малко хора, отколкото през същия период на миналата година. Но за това време 77 деца загинаха в Егейско море. Това означава, че всеки ден умира най-малко едно дете.

Потокът от бежанци не е спрял, дори и след като Турция се съгласи да помогне на ЕС да се справи с кризата с миграцията, най-голямата от времето на Втората световна война.

Основната цел на бежанците - да стигнем до Германия. Ето защо в началото на февруари, канцлера Ангела Меркел отпътува за Анкара и се споразумя за сътрудничество с министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу.

Министрите на 28-те страни-членки на НАТО "дадоха" "зелена светлина" на операцията по търсенето на мигранти в Егейско море.

"Това няма за цел да се спре или да изпрати обратно на лодките бежанците. НАТО ще наблюдава и събира информация за борба с незаконните превозвачи и престъпни мрежи, които са ангажирани в превозването им"- каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Мисията на НАТО е да се работи с бреговата охрана. На този етап, три бойни кораба на НАТО са готови за мисията си и очакват разрешение от Анкара да влязат в турски води.

Euronews се обърна към изпълнителния директор на Международната морска спасителна служба, Брус Рийд за повече информация за тяхната работа.

"Г-н Рийд, можете ли да ни кажете за ключовите цели на вашата организация в южната и източната част на Средиземно море?"

Брус Рийд: "Това, което сега се случва в Средиземно море е безпрецедентна ситуация. Необходимо е да се потърси и спаси огромно количество хора, които искат да преминат през морето върху нестабилни и претоварени лодки. Спасителните служби просто работят трудно."

-  "Искате да помогнете на страните и организациите за подобряване на услугите. Това, разбира се, трябва да се случи, спазвайки законовите разпоредби. Колко трудно е да се направи това? "

Брус Рийд: "Важно е хората да знаят, особено неправителствените организации, че в териториалните води, където те отиват, са отговорни съответните страни. Това означава, че те са отговорни за операциите по търсене и спасяването на хората на тази територия, всяка дейност трябва да се координира в рамките на тези правила. Ето защо, ние си сътрудничим тясно с неправителствени организации, за да се гарантира, че те координират действията си с гръцката брегова охрана, която е добре запозната с това, което той прави. Ключовият момент в нашата работа е професионализмът. В допълнение, трябва да сме сигурни, че спасителните екипи са в безопасност, колкото тези, на които помагат.

- "Съществува аргумент, че е необходимо да се спрат бежанците и да не се инвестира в тях, за да ги спасите..."

Брус Рийд: "Нашата задача - да се гарантира, че на тези хора, които продължават да пресичат Егейско море, които през тази година могат да бъдат повече от един милион, ще осигури адекватна грижа. Ние извършваме нашата задача с подкрепата на неправителствени организации, за да помогнем на гръцката брегова охрана, за да разши и подобри своите възможности. Ще дадем още 10-12 допълнителни кораби през следващите 12 месеца, с необходимото оборудване, за да можем да помогнем на хората в беда."

- Почти всеки ден виждаме какво се случва на границата с Гърция, а също и във френския Кале. Съдбата на тези бежанци все още ли е на дневен ред? "

Брус Рийд: "Да, това е един от най-големите проблеми, защото в момента ние дори не знаем точния брой на хората, спасени в Средиземно море. Но не трябва да се отпускаме, затова и разработихме този проект в сътрудничество с неправителствените организации, за да създадем център по търсене и спасяване. Ако не направим това - интересът към това, което се случва тук ще избледнее, медиите ще открият нови неотложни въпроси, и трагедия ще продължи. Ето защо, трябва да продължим да привличаме повече внимание към необходимостта да се създаде спасителна служба в Егейско море и край бреговете на Либия, в противен случай тези хора просто ще се забравят. Ние говорим за реални хора, много от тях, които просто ще умрат."

Подкрепи Economic.bg