Европарламентът се притеснява от колосалния дълг, предложен от ЕК

Преговорният екип настоява за спешно обсъждане на реформата за осигуряване на повече собствени приходи в бюджета на ЕС

Европарламентът се притеснява от колосалния дълг, предложен от ЕК
1100 ~ 3 мин. четене

Изразяваме притесненията си относно бъдещ дълг и начина, по който той ще бъде изплатен в бъдеще. Това е записано в позицията на шестимата членове на преговорния екип на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС и реформата на собствените ресурси. Те изразиха становище по вчерашното предложение на Европейската комисия за създаването на план за възстановяване от коронакризата, наречен „ЕС от следващо поколение“ и с обща стойност 750 млрд. евро. По-голяма част от него е планирано да се финансира чрез дълг от международните пазари, а собствените ресурси са до 2% от общия брутен вътрешен продукт на ЕС, или 275 млрд. евро. Останалите близо 500 млрд. евро ще са дългосрочни заеми.

Парламентът е съгласен с общия подход, че дългосрочното изплащане на заема трябва да се финансира с нови, реални собствени ресурси, за да се използват европейски, а не допълнителни национални средства за финансиране на нашите нужди, като по този начин ще се избегне нова разделителна линия между нетни вносители и нетни получатели на тези средства. Съжаляваме обаче, че Комисията представя единствено списък с възможни източници на приходи, а не конкретни законодателни инициативи за кошница с нови собствени ресурси, както настоя парламентът, което би имало незабавни икономически и политически ползи след 2021 г. ЕП припомня, че одобрението му зависи от въвеждането на кошница с нови собствени ресурси без допълнително забавяне.

„ЕС от следващо поколение“ е предложен като част от следващата многогодишна финансова рамка (2021 – 2027 г.) на обща стойност 1.85 трлн. евро и в този смисъл трябва да бъде одобрен от Европарламента. В позицията на преговорния екип се посочва, че ЕП е готов да го одобри, ако окончателното споразумение ще включва основните му приоритети и ще предвиди реалното участие на парламента. Призоваваме Европейският съвет да работи конструктивно с парламента за подобряване на предложенията на Комисията, пише още там.

Ако не бъде постигнато споразумение преди края на годината, таваните за 2020 г. ще бъдат автоматично удължени. Ето защо парламентът официално поиска Комисията да представи план за действие в извънредни ситуации, за да елиминира риска от прекъсване или хаотично удължаване на европейските програми. План за действие при извънредни ситуации, основан на таваните за 2020 г., реално би могъл да осигури по-добра основа за възстановяване на Европейския съюз от закъсняла и неадекватна многогодишна финансова рамка (МФР).

„От ноември 2018 г. насам многократно сме изразявали готовността си да работим със Съвета относно МФР и собствените ресурси, но безрезултатно. Като се има предвид неотложността на ситуацията в момента, е крайно време да започнем тези преговори без допълнително забавяне“, пише в позицията. Евродепутатите смятат, че е крайно време да започнат преговорите за МФР със Съвета.

Парламентът споделя мнението, че средствата от плана за възстановяване ще се предоставят чрез МФР и че той трябва да бъде включен в реформирана система от собствени ресурси. „Но би било самоунищожително да се откажем от дългосрочните цели за сметка на краткосрочните: стратегията за възстановяване не трябва да се финансира за сметка на основната МФР и нейните по-широки цели, които пандемията от COVID-19 направи по-значими от всякога. В същото време всеки нов бюджетен инструмент трябва да гарантира участието на Парламента и общностния метод, за да се гарантира демократичният надзор, прозрачност и отчетност“, се казва още в позицията.

Коментари: 0