Централна и Източна Европа e най-слабо представенa в органите на ЕС

Западните и южните представители заемат почти 90% от ролите в институциите

Централна и Източна Европа e най-слабо представенa в органите на ЕС

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Гражданите от Централна и Източна Европа са най-слабо представени в институциите на Европейския съюз, според проучване на European Democracy Consulting (EDС), цитирано от Politico. Докладът анализира 72 институции, органи и агенции на ЕС от 1952 г. до наши дни, обхваща 89 роли и близо 500 заемани длъжности. На тази база се прави заключението, че „равенството в Европа липсва“.

Централноевропейците са в дъното на класацията, заемайки само 2.3% от ролите  в ЕС (или 11 назначения) от 1952 г. до днес. За този период източноевропейците са били представени от 2.7% (или 13 назначения). За сравнение, северноевропейци са заемали около 7% от управленските длъжности, а южноевропейците - около 27%, което е 129 назначения. В класацията водят страните от Западна Европа, които са заемали 61.3% от ролите в институциите.

Данните показват още, че над 32% от назначенията на западноевропейците са били на ръководни позиции в институциите на ЕС, докато представителите от Централна Европа не са имали нито едно такова назначение.

В заключението си EDC настоява институциите от ЕС да предприемат спешни мерки за „равноправното и пропорционално представителство на държавите въз основа на населението“. Също така се настоява ЕС да публикува годишен доклад, в който да се посочат ясни стъпки, с които да се балансира географското представителство.

Относно регионалното разделение EDC приема „Северна Европа“ като Швеция, Финландия и Дания, „Западна Европа“ като Ирландия, Франция, Холандия, Белгия, Германия и Австрия, „Централна Европа“ като Чехия, Словакия, Унгария, Хърватия и Словения, „Източна Европа“ като Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, и „Южна Европа“ като Португалия, Испания, Италия и Гърция.

Коментари: 0