Европейският съд затвори голяма мина за лигнитни въглища в Полша

Решението заплашва енергийната система на страната, предупреди комуналната компания, управляваща добива

Европейският съд затвори голяма мина за лигнитни въглища в Полша

Снимка: БТА

828 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Полша може да се наложи да спре една от ключовите си електроцентрали, работеща с въглища, съобщава Bloomberg. Причината е решение на Европейският съд, който застана на страната на екологичния иск, отправен от Чехия срещу северната ѝ съседка. Трибуналът разпореди на най-голямата полска комунална компания PGE SA да спре добива на лигнитни въглища от мината „Туров“ в югозападната част на Полша до окончателното решение по делото.

PGE предупреди, че това може да означава затваряне на близката електроцентрала, която захранва с енергия около 3 милиона домакинства и произвежда 7% от електроенергията в страната.

Миналия месец държавната компания също предупреди, че негативното решение може да бъде заплаха за енергийната система на Полша. В петък PGE написа в Twitter, че решението е „път към дива енергийна трансформация“.

Чехите твърдят, че мината, разположена близо до границата с Полша, има отрицателно въздействие върху местните води. Според тях разрешението да оперира нарушава правото на Европейския съюз.

„Изглежда доста вероятно продължаването на дейностите по добив на лигнитни въглища в мината „Туров“ преди да бъде постановено окончателното решение да има отрицателни ефекти върху нивото на подпочвените води в чешката територия“, се казва в изявление на Съда на ЕС в петък.

Акциите на PGE спаднат с 6.5% във Варшава. Министерството на климата засега не е коментирало решението.

Коментари: 0