Европейските страни имат нужда от още поне 500 млрд. евро от ЕС

Най-вероятно Европейската комисия ще трябва да изтегли нов заем от международните пазари

Европейските страни имат нужда от още поне 500 млрд. евро от ЕС

Снимка: Pixabay

784 ~ 2 мин. четене

Европейските държави имат нужда от поне още 500 млрд. евро от институциите на Европейския съюз, за да финансират своето икономическо възстановяване след пандемията от коронавируса. Половин трилион долара вече бяха предоставени на страните членки за икономическо подпомагане.

Мнението за необходимата допълнителна европейска подкрепа е изразено от управляващия директор на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг в интервю за днешния брой на италианския вестник Corriere della Sera, пише Reuters. Според Реглинг най-лесният начин да се осигурят допълнителни средства ще е през Европейската комисия и бюджета на ЕС.

„Бих казал, че за втората фаза ни трябва поне още 500 млрд. евро от европейските институции, но може и да е повече“, казал е директорът на ESM.

„Именно затова с едно отворено мислене ние трябва да обсъдим нови финансови инструменти, но също така да използваме съществуващите институции, тъй като е по-лесно, включително ЕК и европейския бюджет. Преосмислянето как използваме европейските фондове може да е от голяма полза от запазването целостта на ЕС“, обяснява Реглинг.

На 9 април финансовите министри на страните членки на ЕС постигнаха съгласие за осигуряването на 540 млрд. евро подпомагане за отделните държави, компании и граждани на Блока. Те също така се споразумяха, че Еврозоната, за която Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че заради COVID-19 ще изпадне в тежка рецесия през тази година, ще има нужда от повече пари за възстановяване, но изразиха различни идеи колко точно да са те и как да бъдат осигурени.

Този въпрос ще бъде обсъден от лидерите на страните членки на ЕС на видеоконферентен разговор на 23 април. Идеята, около която би могло да бъде постигнат консенсус, вероятно ще е Европейската комисия отново да изтегли заем от международните пазари, застрашавайки сигурността на европейския бюджет в дългосрочен план.

Подкрепи Economic.bg