Тръмп: Китай може умишлено да е причинил пандемията от Covid-19

САЩ са започнали свои разследвания по темата и са готови да съдят азиатската държава

Тръмп: Китай може умишлено да е причинил пандемията от Covid-19

Снимка: Wikipedia

10259 ~ 1 мин. четене

Доналд Тръмп изрази съмнения, че Китай умишлено е причинил пандемията от коронавируса Covid-19, която отне живота на над 38 хил. американци, пише Bloomberg. Американският президент също така постави въпроса какви последици ще понесе Пекин, ако бъде доказано, че азиатската страна е „съзнателно отговорна“.

„Нека видим как протече тяхното разследване. Ние също обаче водим разследвания“, каза Тръмп по време на пресконференция в Белия дом. „Ако това е било грешка, то грешката си е грешка. Но ако те са съзнателно отговорно, то да, трябва да има последици“, добави президентът на САЩ.

Със засилването на сериозността на Тръмп към пандемията представителите Републиканската партия в Конгреса опитаха да обвинят Китай за „разразяването“ на коронавируса, който се появи в китайската провинция Хубей в края на миналата година.

Някои от републиканците предположиха, че вирусът е бил изпуснат от лаборатория по време на експерименти в Китай. Именно затова членове на издигналата Тръмп за президент партия внесоха законопроект, който дава възможност на Вашингтон да съди Пекин за нанесени щети.

Подкрепи Economic.bg