Евростат: Потребителските стоки в България са най-евтини в целия ЕС

Най-скъпи са стоките и услугите в Дания и Люксембург

Евростат: Потребителските стоки в България са най-евтини в целия ЕС

Снимка: Economic.bg

България е страната с най-евтини потребителски стоки в целия Европейски съюз, показва анализ на Евростат за нивата на цените на потребителските стоки и услуги в Евросъюза през 2017 г. Индексът на цените за всички стоки и услуги у нас е 44, при среден индекс от 100 пункта за ЕС-28. 

Сред най-евтините стоки в България са облекло, обувки и аксесоарите, свързани с мъжкото и дамското облекло (78 пункта при 100 за ЕС). Страната ни е с най-ниски цени за алкохол, вино, бира и тютюневи изделия (56 пункта при 100 за ЕС).

Най-ниски са разходите на българите и за отопление, електричество, вода и други домакински услуги (30 пункта). Лекарствата, медицинските услуги, както и денталните услуги също са най-евтини у нас в рамките на целия ЕС (29 пункта при 100 за ЕС). В тази графа попадат и продуктите за леки автомобили, горивата, транспортните услуги (66 пункта). 

Образованието (от основно до висше) и всички свързани с него такси и учебници са най-евтини у нас сред 28-те членки на ЕС (25 пункта при среден показател от 100). Най-ниски са и разходите за ресторанти барове, хотели, кафенета и други развлечения (45 пункта). 

Страните в ЕС с най-високи индекси за скъпи потребителски стоки и услуги са Дания и Люксембург – и двете с по 141 пункта, или с 41 пункта над средното за ЕС. През 2017 г. Дания е най-скъпата държава-членка за ресторанти и хотели – 50% над средното за ЕС, храна – отново 50% над средното за ЕС, за отдих и култура – 48 на сто над средното за ЕС. 

Най-скъпата държава-членка за алкохолни напитки и тютюневи изделия е Ирландия – 74 на сто над средното за ЕС. Люксембург е държавата с най-високи разходи за жилища, вода, електричество и газ – 63 на сто над 100-те пункта за ЕС.

Гърция е най-скъпата държава в областта "комуникации" – 54 на сто над средното за ЕС. Швеция е с най-високи цени в областта на "конфекцията, дрехите и обувките" – 34 на сто над средното ниво в ЕС. Най-евтината страна за комуникации, пощенски услуги, телефонни и мобилни разговори е Полша – 45 пункта (при 65 за България).  

Страните с най-ниски ценови показатели на стоки и услуги, като Румъния и България, отчитат и най-високи показатели за хора, живеещи в риск от бедност и социално изключване (40% за България и 38% за Румъния). В държавите с висок стандарт на живот като Дания и Люксембург, ръстът на хората в риск от бедност е най-нисък - едва 16 на сто, отчита още европейската статистика. 

Коментари: 0