Еврото под натиск след коментарите на Марио Драги

Златото се търгува на близо три седмичен връх

Еврото под натиск след коментарите на Марио Драги
120 ~ 2 мин. четене

Еврото е близо до две годишното дъно срещу долара, докато инвеститорите предполагат, че ще има нови облекчения от Европейската централна банка. В петък, председателя на ЕЦБ Марио Драги  даде заявка за по-драстични мерки, обрисувайки мрачна картина за състоянието на 18-те държави в еврозоната и подчерта, че изключително ниската инфлация трябва да бъде бързо повишена.

Пазарите бързо реагираха на тези коментари и свалиха единната валута от интрадневен връх на 1.2569 до 1.2375. Продажбите продължиха и днес по време на азиатската търговия и евро/долар слезе до 1.2359, което съвпада с две годишното дъно от 1.2359, което беше отчетено в началото на месеца. Търговията рано днес обаче бе слаба, тъй като японските пазари са затворени заради националния празник в страната.

Кросът евро/йена е на 146.06 след връх в петък на 148.43. Долар/йена е на 117.84 и се отдалечи от седем годишния връх през миналата седмица на 118.98. Натискът намаля значително в петък когато министъра на финансите в Япония Таро Асо заяви, че обезценката на йената е прекалено бърза и нежелана.

Еврото търпи загуби от австралийския долар, който нарасна след изненадващото решение на Китай да намали лихвите. Двойката се намира на 1.4268 след сериозен спад в петък. Австралийският долар напредна и срещу зелените пари и е на 0.8684. Инвеститорите са принудени да премахват някои къси позиции в австралийския долар след първото намаление на китайските лихви от повече от две години.

Източници близки с ръководството и централната банка в Китай споделиха, че последните имат готовност и за нови понижения, както и да охлабят ограниченията върху заемите, опасявайки се, че спадащите цени могат да доведат до растеж на фалитите, бизнес провали и загуба на работни места.

При днешната търговия основен акцент се очертава да бъде доклада ИФО за бизнес активността в Германия.

Понижение на лихвите в Китай помогна на златото

Златото се търгува на близо три седмичен връх, задържайки печалбите от петък, след изненадващото понижение на лихвите в Китай, което увеличи търсенето на метала. Силата на долара обаче ограничава растежа.

Китай понижи лихвите в петък в опит да увеличи усилията в подкрепа на втората по големина икономика в света и има готовност за ново намаление. Златото, което е защита срещу инфлацията и слабата икономика, получи подкрепа и от коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който намекна за по-драстични мерки, за да се предотврати дефлацията в еврозоната. Спот цената на златото днес е 1200 долара за тройунция след три седмичния връх в петък на 1207.70 долара за тройунция.

Относително агресивната позиция на Федералния резерв в сравнение с другите централни банки и силата на долара пречат обаче на растежа на златото. Това се видя по-рано през месеца когато метала падна до четири и половина годишно дъно. Силният долар прави деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други валути.

Данни за спекулативните позиции в злато също помогнаха за сегашното възстановяване.

Отдел "Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg