Еврото пропадна до 16-месечен минимум

Инвеститорите се притесняват от развитието на европейската икономика

Еврото пропадна до 16-месечен минимум

Снимка: Pixabay

Еврото падна до 16-месечен минимум в днес, а настроенията на инвеститорите са доминирани от въздействието на търговската война между САЩ и Китай върху европейската икономика, пише Reuters. Днес еврото поевтиня с 0.3% спрямо долара до 1.0958. Това ниво не бе достигано от май 2017 г.

Днес излязоха данните за индустриалното производство на най-големите икономики в ЕС. От тях се вижда, че промишлеността в Германия, Италия и Великобритания се свива през август заради по-слабото външно търсене. А това пък е опасност за работните места.

Търговската война и опасността от „хаотичен“ Brexit се отразяват негативно на глобалната икономика. Това спира икономическия импулс в Германия и съответно перспективите за растеж в Европа са създадени.

Съединените щати от своя страна активираха новите мита от 15% върху китайски стоки за 112 млрд. долара. На 15 декември Доналд Тръмп обеща да обложи още продукти за около 200 млрд. долара, с което тарифите на практика ще се разпрострат върху целия износ на Китай за САЩ. Китай реши да отговори и също започна поетапно да налага свои тарифи на американските стоки.

Въпреки че последните данни за фючърсите показват, че нетните позиции на хедж фондовете в единната валута като цяло са на неутрално ниво, те са на доста по ниско ниво от рекордно високите нива, наблюдавани миналата година, пише Reuters.
Коментари: 0