Краят на евтините храни в британските магазини наближава

Пандемията и Брекзит усложниха доставката на стоки на Острова

Краят на евтините храни в британските магазини наближава

Снимка: Pixabay

5522 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Евтината храна може да изчезне от британските магазини в резултат на приливната вълна от нарастващи разходи и кризата с веригата на доставки, предаде Reuters. Според собственика на една от най-големите компании на Острова за производство и търговия с птиче месо – Ранджит Сингх Бопаран, наричан и Краля на пилешкото месо, в страната се очаква висока инфлация, която ще засегне най-вече храните.

Не изключвам вероятността обезценяването на парите да достигне ниво от 10 и повече процента. Това ще сложи край на евтините храни в търговската мрежа. Времената, когато четиричленно семейство се изхранва с пиле за три паунда, отиват в миналото", прогнозира предприемачът.

Ситуацията с доставките на стоки във Великобритания се усложни през последно време. За това допринесе както пандемията от COVID-19, така и Брекзит. Защото много граждани на Европейския съюз, най-вече от Централна и Източна Европа, напуснаха Обединеното кралство и страната започна да изпитва остър недостиг на шофьори на камиони, склададжии и месари. Този дефицит на работна ръка затрудни нормалното функциониране на веригата производител – потребител.

„Проблемът доведе до по-малко предлагане на стоки в търговската мрежа и съответно до покачването на цените. Като поскъпването на стоките от първа необходимост вероятно ще продължи в средносрочен план", допълни бизнесменът.

По думите на Сингх правителството в Лондон не предприема адекватни мерки за разрешаването на този проблем и той ще има тежки последици за икономиката на Великобритания.

Подкрепи Economic.bg