Фабрика за нови лекарствени молекули

„Микар 21” откри лек срещу COVID-19 и тази специализирана част от компанията скоро няма да е българска

Фабрика за нови лекарствени молекули

Филип Фратев и Димитър Димитров (вдясно) по свой начин доказаха, че и в България може да се правят разработки на световно ниво

Снимка: Микар 21

2489 ~ 3 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

С точната разработка в точния момент – така може да се определи разработката на младата българска биотехнологична компания „Микар 21” (Micar 21). Екипът е намерил начин да обезоръжи убиеца COVID-19 чрез разработването на троен подход в разкриването на лекарство, като по този начин успява да гарантира по-голяма ефективност и реализация.

В началото от компанията са успели да създадат подходяща специфична инхибиторна молекула, която да действа като антагонист едновременно на двата протеина CCR5 и CCR7, ключови в структурата на редица вируси – повечето видове коронавируси, СПИН, метастази на различни видове рак и имунни заболявания. Другите подходи са свързани с последните научни изследвания, които сочат, че COVID-19 влиза в клетката чрез друг мембранен протеин - ACE2. Има много одобрени лекарства, които забавят протеина АСЕ2, но не могат да се използват за лечение на вирусни инфекции. „Микар 21” успява да разработи специфичен инхибитор, чрез който да се предотврати взаимодействието между COVID-19 и ACE2.

Обхват

„Микар 21”  има 18 нови лекарствени молекули в 7 терапевтични области, сред които са неврологията, онкологията, сърдечносъдовата система, дерматологията и редките заболявания. Тя е фокусирана в първият етап от дизайна, разкриването на лекарства и създаването на модели за предвиждане на активността и селективността им. Ето защо може да наречем „Микар 21”  „фабрика“ за откриване на нови лекарствени молекули, чиято иновативност се крие в комбинирането на традиционната фундаментална наука с приложението на изкуствен интелект. И резултатите са обещаващи - успява да съкрати срока от 18 месеца на 6 седмици за преминаването до предклинични изследвания.

Бизнес модел

Екипът  създава теоретични дигитални структури и 3D модели на молекули. Тези, които се докажат като ефикасни, се отделят като активи в нови спин-оф компании, патентоват се, после се търсят инвестиции за следващите фази за клинично доказване на новия кандидат за лекарство.

Кой кой е

Основен двигател на проекта е д-р Филип Фратев, който е с близо 20-годишен опит в научната сфера. Работил е в престижни научни институти и университети в Европа и САЩ, в това число е бил част от Института по биофизика и биомедицинско инженерство при БАН. Има магистърска степен по физика, докторска степен по компютърна химия, натрупал е практика и в компютърната токсикология. Другият съосновател на компанията е Димитър Димитров, специалист по оптимизация на бизнес процеси. И двамата са завършили астрономия в Софийския университет, но имат много знания в различни сфери, което е огромно предимство при развитието на този общ проект.

Признание

Компанията е носител на редица награди, сред които „Инвеститор на годината 2018”, „Иновативно предприятие на годината“,  голямата награда на Европейския център за икономическа дипломация – CIDIC, „Най-добър биотехнологичен стартъп“ за 2017-а на стартъп наградите за ЦЕИ. „Микар 21” е една от 198-те световни компании в доклада на международната агенция за анализ на пазара Roots Analysis.

Финансиране

Финансирането на „Микар21” е изцяло с вътрешна инвестиция на съдружниците. В България няма обособени механизми за подкрепа на частната научно-развойна дейност. В областта на биотехнологиите няма покритие по никоя от програмите на различните министерства, агенции, както и от Фонда на фондовете.

Накъде

Желанието на целия екип е разработката на лекарството да се стане в България и именно оттук да излети “бялата лястовица”, която да помогне на човечеството да се спаси от пандемията. Но има много „Но”. Финансирането, което „Микар 21” търси, за да започне следващата фаза на предклиничните изследвания, е около 4 млн. евро. Компанията не успява да осигури тези средства от български източници. Бавни и тромави са и европейските процедури и би отнело много време, докато се получат средства по конкретен проект. Затова „Микар 21” се насочва към преговори с инвеститори от цял свят, някои от които от САЩ, Южна Корея, Израел, Великобритания. Бъдещето ще покаже дали това ще е поредният пример за българско откритие, получило реализацията си извън страната.

Подкрепи Economic.bg