Фабриките в Китай ускориха производството през март

Износът обаче може да се забави в краткосрочен план

Фабриките в Китай ускориха производството през март

Снимка: БТА

564 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Производствената дейност на Китай се разшири с най-бързите темпове от три месеца насам през март, тъй като фабриките засилиха производството след кратко затишие по време на лунните новогодишни празници. Пподобряването на глобалното търсене добави допълнителен тласък към солидно икономическо възстановяване, предава Reuters.

Индексът на производството PMI се повиши до 51.9 пункта от 50.6 през февруари, показват данни на Националното статистическо бюро в сряда. Анализаторите очакваха индексът да се повиши до 51.0 пункта.

Последните официални проучвания на PMI показват, че след като са били засегнати от вирусни смущения по-рано през годината, растежът се е възстановил силно този месец“, каза Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист в Capital Economics, в бележка до клиентите след публикуването на данните.

Китайската фабрична дейност обикновено прекъсва по време на лунната новогодишна пауза, но тази година милиони работници решиха да не пътуват поради опасенията от COVID-19, което доведе до по-рано от обичайното възобновяване на бизнеса във фабриките.

Властите успешно ограничиха вътрешното предаване на вируса COVID-19 през зимата, благодарение на което карантинните ограничения и изискванията за тестване бяха намалени.

В допълнение към положителния импулс, поръчките за износ се върнаха към растеж на фона на подобряващото се чуждестранно търсене, показва проучването.

Ще се забави ли износът?

Evans-Pritchard от Capital Economics вярва, че импулсът на износа може да се забави в краткосрочен план и от своя страна да натежи върху производствения сектор.

Настоящата сила на износа вероятно ще се развие едва през следващите тримесечия, тъй като ваксинациите позволяват връщане към по-нормални модели на глобално потребление“, коментира той.

Китай успя да овладее до голяма степен пандемията много по-рано от много страни, тъй като властите наложиха строги антивирусни ограничения и блокировки в началната фаза на огнището.

Това помогна на икономиката ѝ да постигне бърз обрат след спад в началото на 2020 г., воден от възобновяващ се растеж на износа, тъй като фабриките се надпреварваха да изпълняват задгранични поръчки. Фабричните цени са се ускорили с най-бързите си темпове от повече от две години, докато промишленото производство също е нараснало.

Пекин определи годишна цел за икономически растеж над 6% тази година, доста под очакванията на анализаторите за разширяване от над 8%.

Китайската икономика беше единствената голяма икономика, която отчете растеж през миналата година от 2.3%, но това все още бележи най-слабите годишни темпове от повече от 40 години поради последиците от COVID-19.

Коментари: 0