Facebook купува нова централа въпреки идеята за повече „хоум офис“

Компанията нае рекорден брой служители насред криза и сега ще инвестира близо 400 мл. долара

Facebook купува нова централа въпреки идеята за повече „хоум офис“

Снимка: БТА

Facebook купува неизползвана досега корпоративна централа от търговеца на дребно REI. Гигантът е готов да даде за нея 367.6 млн. долара, при това въпреки плановете си да остави повечето служители в режим на дистанционна работа.

Подобно на много технологични компании, Facebook премести повечето си служители да работят от вкъщи още през март, когато избухна пандемията от COVID-19. Миналият месец гигантът обяви, че удължава срока за „хоум офис“ до юли 2021 г.

Не е изключено обаче това да се окаже по-дълготрайна тенденция. Изпълнителният директор Марк Зукърбърг коментира неотдавна, че половината служители на компанията може да останат да работят от вкъщи и за постоянно, или поне в следващите пет до десет години.

Въпреки кризисните сътресения Facebook обаче продължава да наема хора и да добавя офис площи.

„За да се справим с бързо нарастващата ни работна сила, ние продължаваме да инвестираме във физически офиси“, се казва в изявление на компанията. В него обясняват още, че през второто тримесечие са добавили рекордните 4200 души, с което служителите в организацията вече наброяват 52 000.

„Докато Facebook предвижда 50% от служителите ѝ да работят отдалечено през следващите 5-10 години, нашите офиси все още са жизненоважни за нашата култура и ще помогнат да се посрещне очакваният растеж и да се отговори на нуждите на нашите служители, които предпочитат да работят от кампуса.“

Вътрешно проучване на служителите, проведено от компанията през май, показа, че приблизително 65% от служителите на Facebook вече са нетърпеливи да се върнат в офиса възможно най-скоро, пише CNN.

Базирана иначе в Менло Парк, Калифорния, Facebook вече има три други сгради в процес на разработка в същия район като централата на REI. Търговецът обяви решението си да продаде комплекса от 400 000 кв метра в Белвю, Вашингтон.

Коментари: 0