Facebook е под криминално разследване заради споделяне на лични данни

Социалната мрежа е дала неправомерен достъп на компании като Apple, Amazon и Microsoft

Facebook е под криминално разследване заради споделяне на лични данни

Снимка: БТА

Федералната прокуратура в САЩ е стартирала наказателно разследване на сделки за споделяне на данни между Facebook и производители на мобилни устройства като Apple, Amazon и Microsoft, съобщава New York Times, цитиран от Business Insider. 

Според информацията социалната мрежа е позволила на тези компании да получат достъп до личните данни на потребителите, включително до списъците с приятели им, контактите им, а понякога дори и персонални съобщения. Тази практика се е извършвала и без знанието на хората, твърди изданието, което за първи път съобщи за нея през миналия юни. 

Сделките за достъп са били сключени с поне двама производители на смартфони и други устройства, казват запознати. 

Говорител на Facebook пък уверява, че компанията сътрудничи на разследващите по казуса и обещават да продължат да го правят и в бъдеще. 

Новината за разследването е поредният негативен щрих около социалната мрежа, която се бори с възстановяването на доверието към себе си, след поредица от скандали около Cambridge Analytica и информацията за използването ѝ от руски тролове за намеса в американските президентски избори. 

Акциите на Facebook се понижиха с 1.5% в следобедната търговия в сряда. 

Сякаш за да подчертае предизвикателствата пред компанията, вчера социалната мрежа претърпя един от най-тежките си технически сривове в досегашната си история. Часове наред много потребители и рекламодатели нямаха достъп до профилите си, или имаха затруднения да споделят информация в социалната мрежа. 

Коментари: 0