Facebook и Microsoft пускат оптичен кабел в океана

Той ще е с дължина от 6600 км и рекорден капацитет за пренос на данни

Facebook и Microsoft пускат оптичен кабел в океана
4454 ~ 2 мин. четене

Facebook и Microsoft са започнали полагането на подводен кабел, който трябва да прекоси Атлантическия океан и да свърже САЩ и Испания. Двете компании ще използват кабела за високоскоростен пренос на данни, като той ще има капацитет до 160 терабита в секунда.

Кабелът ще свързва щата Вирджиния с Билбао и ще е с дължина 6600 км. Той ще се използва предимно от двете компании, които ще разчитат на него за по-бърз пренос на данни между центровете си.

Според тях разположението на кабела към Южна Европа дава много повече възможности за развитие, отколкото типичното полагане на кабел към северната част на континента. Компаниите предпочитат да инвестират в изграждане на собствена инфраструктура, вместо да използват вече готови трасета под наем, съобщава Wired.

Това е похват, който набира популярност и според анализаторската компания Telegeography, вече над 2/3 от данните, които прекосяват Атлантика, използват именно частни мрежи. Само преди няколко години едва 10% от данните минаваха по тези трасета.

Свързвайки Вирджиния и Билбао, това ще позволи на компаниите да разполагат с по-ефикасно трасе и път към южната част на Европа, но и към Африка, Близкия Изток и дори Азия. „Проектът ни дава повече контрол над собствената ни съдба“, коментира Наджам Ахмад, вицепрезидент на Facebook.

С толкова много данни, протичащи през техните системи, тези компании се борят за изграждане на нова инфраструктура. В допълнение към изграждането на собствен подводен кабел, Facebook изкупува т.нар „тъмна оптична мрежа“ – неизползвани наземни кабели, чрез които да контролира потока на данни от място на място и да направи движението им по-ефективно.

Според Ахмад, Facebook и сега използва тъмна оптична мрежа „почти навсякъде“, тъй като компанията се разширява мрежата си в нови региони. Същото вероятно важи и за Google, и Microsoft.

„Големите интернет доставчици все по-често изграждат повече от собствените си мрежи, независимо дали използват тъмно влакно или полагат нови кабели за изграждане на нови пътища“, посочи технологичният експерт Майкъл Мърфи.

Подкрепи Economic.bg