Facebook прави лицевото разпознаване достъпно за всички потребители

Функцията обаче ще остане изключена по подразбиране

Facebook прави лицевото разпознаване достъпно за всички потребители
Facebook прави функцията за разпознаване на лица достъпна за всички свои потребители, но казва, че засега тя остава изключена по подразбиране, предава CNN. Това означава, че ако човек иска да я използва, трябва да промени настройките, става ясно още от публикация в блога на компанията.  

Въпросната функция служи за разпознаване на потребителите в снимки или видеоклипове. Компанията започна да я предлага на част от аудиторията в края на 2017 г., като им даде възможност да изберат дали тя да работи в техния Facebook. От тази седмица на практика социалната мрежа я прави достъпна за всички. Тези, които не разполагат с нея, скоро ще получат известие за промените, заедно с опцията да включат или изключат. 

Една от основните цели на лицевото разпознаване е да изпраща сигнали на потребителите, когато тяхно изображение бъде открито в снимка, публикувана от друг, независимо дали е бил тагнат или не на нея. Това е от полза в случай, когато някой иска да злоупотреби с чужд кадър. Пример за това е създаването на фалшив профил, в който бъде приложена нечия снимка за профилна. 

Решението за промяна на настройките идва на фона на нарастващото безпокойство относно технологията за разпознаване на лица, чието приложение може да излезе извън контрол и идентификацията на хора да става на какви ли не публични места и събития. Полицията пък може да я използва в разследвания, за да проследи заподозрян престъпник. На някои места в САЩ, като Сан Франциско и Оукланд, Калифорния, на органите на реда вече е забранено да я ползват заради опасенията от злоупотреба и впрягането ѝ за нерегламентирано наблюдение.  

Самата Facebook е изправена пред законов натиск във връзка с използването на технологията. Преди седмици апелативният съд в Сан Франциско отхвърли опита на компанията да отмени дело срещу нея, твърдящо, че социалната мрежа използва незаконно лицевото разпознаване, за да събира миометрични данни на милиони потребители. Искът е подаден от граждани в Илинойс, един от малкото щати със закон, който изисква компаниите да получат съгласие от клиентите, преди да събират биометрична информация за тях.
Коментари: 0